jtmf_logga
Går framåt


Nu sker en utvidgning av folkhälsoprojektet "Jag tar mig framåt" som Luleå kommun och Luleå tekniska universitet har drivit sedan 2016. Det framgångsrika konceptet har uppmärksammats nationellt och regionalt. Från hösten 2019 kommer det att spridas och omfatta alla elever i åk 2 och åk 5 i Luleå kommun.

Projektet sprids nu dessutom i hela regionen, fler kommuner kommer att delta i detta folkhälsoprojekt där Region Norrbotten nu också går in. Läs mer om deras del i projektet härlänk till annan webbplats.

Målsättningen med projektet är att främja barns hälsa, öka trafiksäkerheten och bidra till en bättre hållbarare miljö.
Barn rör sig allt mindre i vardagen, detta är en utveckling som vi behöver vända.

Skolan är en arena där man når alla barn och unga och har därmed en grundläggande roll i arbetet för en god och jämlik hälsa, både i sin roll som ansvarig för utbildning, och som plattform för ett hälsofrämjande arbete.

Tack vare de goda resultat i tidigare i projektet utvidgas nu projektet inom Luleå kommun till att omfatta alla elever i åk 2 och 5. Samarbetspartner är även Stadsbyggnadsförvaltningen.länk till annan webbplats

Nyheter

Let`s gå - Trampa på!

Folkhäloprojektet aktiva skoltransporter som Luleå kommun tillsammans med Luleå tekniska universitet har drivit sedan 2016, vars syfte är att fler barn ska cykla eller gå till skolan utökas nu. Alla elever i åk 2 och åk 5 i Luleå kommun skall under höstterminen 2019 delta i detta projekt som i Luleå kommun kallas Jag tar mig framåt.

Luleå kommun är en av fem deltagande kommuner i detta folkhälosprojekt som drivs av Luleå Tekniska Universitet tillsammans med Region Norrbotten.

Hedersomnämnande för arbete med hållbart resande

Under onsdagen den 3 juli 2019 fick Luleå kommun ta emot ett hedersomnämnande under en cermoni i Almedalen för sitt arbete med aktiva skoltransporter och för arbetet med reseutmaningen med motiveringen: "Hedersomnämnandet för nyskapande kommun i SHIFT 2019 för innovativa insatser med aktiva skoltransporter och vintercykling samt för inspirerande resespel som främjar hållbart resande bland kommunens anställda". Läs mer om detta på Vårt Luleå.länk till annan webbplats

Norrbottens Kommuner firarde 1 år!

Barn från Ormbergsskolan var där och berättade om projektet samt framförde sin egna cykellåt där publiken fick vara med och sjunga!

VetenskapensHus

TACK TILL ALLA BARN!

Det går framåt i ”Jag tar mig framåt”- projektet. Stina Rutberg och Anna-Karin Lindqvist blev Årets innovatörer på LTU. De vill rikta ett särskilt Tack till alla barnen som medverkat i projektet . Utom dom inget pris.

Delar av motiveringen:
Årets innovatör 2018 Stina och Anna-Karin har genom sitt arbete med Aktiva skoltransporter skapat innovativa lösningar på stora samhällsutmaningar med barn och ungas hälsa.

I samband med prisutdelningen poängterade Stina och Anna-Karin att det egentligen är barnen som är årets innovatörer eftersom det är deras idéer som varit grunden i projektet. Dessutom blev Luleå kommun årets samarbetskommun delvis pga Aktiva skoltransporter!

Så växte årets vintercyklingsinnovation fram i Luleålänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Elever skrev musik!

Här är en låt som växte fram under ett arbete där vi gjorde estetik av barnens skolväg tillsammans med 3:orna på Ormbergsskolan. Barnen fick samla egna cykelord som bildade stommen i låtens text. Melodin gjorde vi tillsammans.

Min Cykel - Mp3

Cykelvinst på stan!

Här kan vi se den lyckliga vinnaren av tipsfemman i samband med ”På stan utan bil” den 26/5 då ”Jag tar mig framåt” fanns på plats.

Edward Alatalo 13 år vann cykeln som skänktes av ”Mickes cykelverkstad”

cykelvinst

LTU Logga

© Luleå Kommun, 2018

Text