Ormbergsskolan har genom åren visat på goda resultat och bär därmed på en stolt tradition av att utbilda elever som lämnar oss väl förberedda inför högstadiet. Detta uppnår vi genom att från början arbeta hårt med de grundläggande förutsättningarna för elevernas lärande.
Vi fokuserar på att skapa trygghet hos eleverna och studiero i skolan samt på elevernas språkutveckling. Inom dessa områden har vi på Ormbergsskolan ett antal mycket väletablerade och framgångsrika metoder med tidiga uppföljningar och insatser.
När eleverna börjar i förskoleklassen ligger fokus på värdegrunder och att etablera de rutiner som gäller på skolan, vilket innebär att barnen under detta år tar steget från förskolans värld och in till vad som senare kommer bli deras vardag i årskurs 1. Här arbetar vi med glädje, nyfikenhet och lust att lära. Utifrån Barnkonventionen tillämpas ett demokratiskt arbetssätt där eleverna har ett stort medbestämmande i alla beslut som rör dem själva och vi upprätthåller en absolut nolltolerans mot kränkande behandling.
Delaktighet, träning i de sociala förmågorna och i det demokratiska tänkandet finns i allra högsta grad med även på fritids, där verksamheten till stor del utformas utifrån elevernas egna intressen och behov. Ormbergsskolans fritidshem är indelade i fyra avdelningar: Berget (förskoleklass), Skogen (åk 1), Ormen (åk 2) och Fritidsklubben (åk 3-6). Här får lek, rörelse och skapande stort utrymme vilket inspirerar och utvecklar många olika färdigheter hos barnen under hela dagen.
Lärarna på Ormbergsskolan är organiserade i arbetslagen F-3 respektive 4-6 och undervisar eleverna i åldershomogena basgrupper utifrån lärarbehörighet. Skolans elevhälsoarbete är utformat för att ge stöd och möjlighet för alla att utvecklas utifrån sina förutsättningar, med hänsyn till alla de nya utmaningar som barnen möter under låg- och mellanstadietiden. Vi ska undanröja eventuella hinder och ge varje elev möjligheten att nå sin fulla potential.