Våra kommunala lekplatser ska i så hög grad som möjligt vara tillgängliga för alla. Alla ska ha möjlighet att delta och känna sig delaktiga i leken. Barn och vuxna, med eller utan funktionshinder, ska kunna ha roligt tillsammans.
Vi förvaltar idag 64 stycken kommunala lek- och aktivitetsplatser i olika storlekar och av olika typer. Målet är att både barn och vuxna ska kunna aktivera sig i närområdet. Vårt mål är att man i tätbebyggt område ska kunna nå en lekplats inom femton minuters gångavstånd utan att behöva korsa en större väg eller liknande barriär.
Utrustningen varierar mellan lekplatserna. Det kan finnas rutschkanor, gungor, gungbrädor, klätterställningar, balansutrustning och plats för spel eller idrott.
I de flesta fall finns möjlighet till lek med sand och vatten och i vissa fall även pulkabacke eller isbana. För de som vill vila från leken eller sitta ner och prata finns det sittplatser och eventuellt bord för fika.
För att vi ska kunna erbjuda bra och säkra lekplatser pågår därför ett ständigt arbete där alla lekplatserna inventeras. Då kontrolleras bland annat skador på lekutrustning och sandtjocklek enligt en speciell checklista.
Vintertid sker inget underhåll av lekplatserna. Man bör därför vara extra varsam vid lek under denna tid. Is, snö och kyla försämrar den dämpande funktionen hos sand och gummimattor vilket i sin tur ökar skaderisken. Vid halka sker det ingen grusning mer än utanför lekplatserna, delvis på grund av att gruset beblandas med sanden.
Tidigare år har vi utfört en uppsnurrning av alla hundratals gungor på lekplatserna runt om i kommunen men detta sker inte längre.