Utsatta EU-medborgare

Det senaste året har allt fler utsatta EU-medborgare sökt sig till Sverige och Luleå. Luleå har sedan några år tillbaka fått en förändrad stadsbild och vi ser flera tillfälligt besökande EU-medborgare som säljer tidningar, spelar musik eller tigger, i hopp om att få pengar från Luleåbor och andra.

Huvudskälet till denna förändring är att vissa länder inom EU inte klarar av att skapa drägliga levnadsvillkor för sina medborgare. En grupp som är särskilt utsatta är personer med romsk bakgrund.

Människor inom hela EU använder rätten till fri rörlighet och söker sig till oss och andra länder i hopp om att få ihop pengar som ska förbättra deras och barnens situation i hemlandet. Många av dem som kommer till oss är fattiga, arbetslösa och saknar utbildning. Många är föräldrar och lämnar kvar sina barn i hemlandet under tiden de vistas här.

Hur hjälper Luleå till?

Luleås ideella föreningar hjälper till på många sätt.

  • EFS har gemenskapsmåltid tisdagar klockan 17.00.
  • Läkare i världen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har gratis läkarmottagning tisdagar klockan 18.00-19.00 i EFS-kyrkan.
  • Ett Luleå för alla har tillsammanscafé måndagar klockan 17.30-19.30 på Föreningarnas hus, Storgatan 13.
  • Svenska kyrkan erbjuder också café, mötesplats och språkundervisning. Svenska kyrkan erbjuder möjlighet till dusch samt att få rena kläder på Örnäsgården i Örnäsets centrum.

Veta mer

Flyktingsituationen i Luleå Öppnas i nytt fönster.

Vistas i Luleå som EU-medborgare och söka ekonomiskt bistånd Öppnas i nytt fönster.

Slutredovisning från den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs frågor och svar här.

Kontakt

Välkommen att kontakta oss på 0920-45 30 00.

Sidan uppdaterades den 19 januari 2023