Energi- och klimatrådgivning

Kan du spara energi i ditt hus? Passar ditt hus för solceller? Kontakta energirådgivningen och få hjälp med att spara energi, minska dina växthusgasutsläpp eller byta till förnybar energi!

Notiser

Nytt stöd att söka för konvertering och energieffektivisering av villor med eluppvärmning

För att minska hushållens sårbarhet för höga elpriser och minska elanvändningen i Sverige har regeringen beslutat om ett bidrag till energieffektivisering i el- eller gasuppvärmda småhus. Bidraget kan sökas mellan den 3 juli 2023 och den 1 juni 2025.

Har du solpotential?

Nu finns solkartan för hela Luleå kommuns geografiska område. Solkartan visar vilka tak eller vilka delar av tak som är lämpliga för solceller. Gå till www.lulea.se/solkartanoch ta reda på vilken solpotential just du har!

Hur laddar du din elbil?

Missade du webbinariet kring elbilar och laddning som arrangerades den 9 december 2020 så kan du se det i efterhand.

Skulle du kunna spara energi i ditt hus?

Har du kanske lite tid över just nu? Passa då på att undersöka möjligheterna till att spara energi och därmed också pengar i ditt boende! Hur välisolerat är egentligen vindsbjälklaget? I vilket skick är dina fönster? Hur påverkar det dina energikostnader? Kontakta energirådgivningen och få tips och råd för just ditt boende!

Passar ditt hus för solceller?

Är du kanske nyfiken på om solceller skulle vara en bra investering till ditt tak? Står huset i ett lämpligt väderstreck? Hur mycket energi skulle ditt tak kunna producera? Behöver man bygglov? Dessa och många fler frågor kan du få svar på om du kontaktar energirådgivningen!

Boka en kostnadsfri rådgivning per telefon!

Energirådgivningen i Luleå kommun erbjuder kostnadsfri rådgivning via telefon eller e-post i alla frågor som gäller energi, till exempel kan vi titta på möjligheterna för att spara energi och pengar i just ditt hem eller vilka förutsättningar just ditt tak har för solceller.

Vad gör energi- och klimatrådgivningen?

Tycker du att din energiräkning är för stor? Ska du bygga ett nytt hus och funderar på att bygga energisnålt? Vill ditt företag få hjälp med att se över er energianvändning? Vill din förening spara pengar och energi? Är du intresserad av att producera egen el med hjälp av solen? Dessa och många fler frågor kan du få svar på dessa sidor eller genom att kontakta Luleås energi- och klimatrådgivare!

Den kommunala energi- och klimatrådgivaren är en konsumentvägledare inom energiområdet. Du får lokalt anpassad och opartisk rådgivning i energifrågor. Tjänsten är kostnadsfri och till för privatpersoner, företag och organisationer, helt enkelt alla som vill minska sin energianvändning, både för plånbokens skull och för klimatets!

Varför finns energi- och klimatrådgivningen?

Energi- och klimatrådgivningen syftar till att främja en effektiv och miljöanpassad användning av energi och minska energianvändningen och dess klimatpåverkan samt bidra till att vi ska uppnå de energi- och klimatpolitiska mål som riksdagen har satt upp.

Förutsättningarna på energiområdet förändras hela tiden. Statliga energibidrag införs och tas bort, marknader avregleras, miljölagstiftning och regler ändras. Informationsflödet är stort och svåröverblickbart och därför har varje kommun en energi- och klimatrådgivare som har som uppgift att bistå medborgare, företag och organisationer med rådgivning inom energiområdet. Verksamheten finansieras genom ett årligt bidrag från statliga Energimyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Rådgivningen omfattar inte kommunens egna verksamheter som istället sköts av kommunens ansvarige för intern energieffektivisering och den omfattar inte heller att göra energideklarationer, energikartläggningar eller besiktningar som ska utföras av ackrediterade företag och energiexperter.

Sidan uppdaterades den 12 juli 2023