Johan Bergström

Johan Bergström föddes som son till en torpare i Klöverträsk år 1897. Till yrket var han snickare men därtill var han en flitig hobbyfotograf som porträtterade en stor del av befolkningen i Klöverträsk och byarna i närheten.

Liksom sin äldre syster Maria var han döv, eller ”döfstum” som det stod i kyrkboken på den tiden. Han fick därför tillbringa sina skolår på dövstumskolan i Härnösand. Senare i livet kom han att sitta som kassör i styrelsen för Norrbottens dövstumförening.

Till yrket var han snickare och hade en egen snickerifirma i Klöverträsk. Som fotograf var han självlärd. I stadsarkivets bildsamling finns nästan 350 fotografier av Johan Bergström. Över 600 personer från Klöverträsk med omnejd är avbildade. Nästan alla dessa foton togs inom loppet av några år från slutet av 1920-talet och något år in på 1930-talet, vilket tyder på att han då var väldigt aktiv som fotograf. De allra flesta av bilderna är porträtt. Johan Bergström tog även landskapsbilder men några sådana finns inte i vår samling.

Johan Bergström var först gift med Ebba som dog redan 1940. Med henne hade han en dotter. 1943 gifte han sig med Helma. Johan Bergström dog 1980. 

Ett urval av Johan Bergströms porträttbilder visas under Bilderna berättar.

Bild av Johan Bergström i snickeriverkstad. Han håller i en hyvel och tittar mot kameran.

Johan Bergström i sitt snickeri någon gång under 1920-talet. Foto: Johan Bergström.

Sidan uppdaterades den 19 augusti 2022