Kvinna med två små barn

Mor och dotter på var sin hemsnickrad stol och en liten i famnen år 1927. Foto: Johan Bergström.

Kvinnor från Klöverträsk

När byborna i Klöverträsk på 1920-talet skulle fotografera sig gick de till snickaren Johan Bergström. I det urval av hans foton som visas här är det kvinnor som porträtteras. En del av bilderna räddades i sista stund från att förstöras på en soptipp.

Dessa fotografier togs under loppet av några år från slutet av 1920-talet men det är lätt att glömma att det gått omkring 90 år sedan dess. Det finns en märklig närvaro och tidlöshet i dessa kvinnoporträtt, som om tiden och livet bara frusit för ett kort ögonblick men snart kommer att fortsätta som vanligt igen.

Flera av kvinnorna är uppklädda i hattar, skor, klänningar och frisyrer som andas typiskt 1920-tal medan andra är fångade mer i vardagen. Ofta är de fotograferade i hemmiljö, en sal eller en kammare. Fotografen har dragit ner en rullgardin för fönstret, ställt fram en stol och instruerat kvinnorna att titta rakt in i kameran eller på någon punkt utanför bilden. På golvet trasmattor, i fönstren spetsgardiner. Vissa foton är tagna i en hemmagjord ateljé med draperi och fondvägg, andra utomhus.

De flesta av fotografierna togs på glasplåtar, en äldre fototeknik som med tiden ersattes av plastmaterial. En del av glasplåtarna hamnade efter Johan Bergströms död på en soptipp men räddades därifrån av en bybo innan de hann förstöras.

De flesta av kvinnorna har vi inget namn på men i de fall vi vet namnet anger vi det. I övrigt låter vi bilderna själva berätta.

Kvinna med pojke.

Emma Burman, Bjursträsk, född 1906, sedermera gift Engström och bosatt i Klöverträsk. Pojken heter Nils Samuelsson och var fosterbarn hos Emmas föräldrar.

Kvinnoporträtt
Fyra unga kvinnor.

Längst fram troligen Hilma Boman, stående längst bak Sonja Engström och sittande på stolskarmen till höger hennes syster Astrid Engström.

Ung kvinna stående vid häst

Sonja Engström, född 1914.

Flicka med mamma
Stående kvinna
Kvinna med barn
Kvinna i pagefrisyr
Äldre kvinna med stickad sjal.
Porträtt av tre kvinnor.
Två tjejer på en stol
Två unga kvinnor i svart dräkt
Kvinna i kostym och hatt står på knä framför kvinna.
Två kvinnor
Kvinna i helfigur
Två unga kvinnor i fotoateljé

Fotografen Johan Bergström

Johan Bergström var en torparson född år 1897 i Klöverberg. Liksom sin äldre syster Maria var han döv, eller ”döfstum” som det stod i kyrkboken på den tiden. Han fick därför tillbringa sina skolår på dövstumskolan i Härnösand. Senare i livet kom han att sitta som kassör i styrelsen för Norrbottens dövstumförening.

Till yrket var han snickare och hade en egen snickerifirma i Klöverträsk. Som fotograf var han självlärd. I stadsarkivets bildsamling finns nästan 350 fotografier av Johan Bergström. Över 600 personer från Klöverträsk med omnejd är avbildade. Nästan alla dessa foton togs inom loppet av några år från slutet av 1920-talet och något år in på 1930-talet, vilket tyder på att han då var väldigt aktiv som fotograf. De allra flesta av bilderna är porträtt. Johan Bergström tog även landskapsbilder men några sådana finns inte i vår samling.

Johan Bergström var först gift med Ebba som dog redan 1940. Med henne hade han en dotter. 1943 gifte han sig med Helma. Johan Bergström dog 1980. 

Snickare i snickeri

Johan Bergström i sitt snickeri någon gång på 1920-talet.

Fler bilder av Johan Bergström finner du i Luleå kommuns historiska bildarkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Välj "Bergström, Johan" i fältet Fotograf, klicka sedan på Sök.

Sidan uppdaterades den 19 augusti 2022