Bild från vattnet på stora industribyggnader i trä. På en av dem står det Norrbottens bryggeri.

Det första "moderna" bryggeriet i Luleå och Norrbotten, Norrbottens bryggeri startade 1886 och låg i Norra hamn.

De första bryggerierna i Luleå

Det allra första bryggeriet i Luleå och Norrbotten var Norrbottens bryggeri som startade 1886. Bryggeriet låg i Norra hamn, mot Gültsauudden till. Fram till dess hade svagdricka och enklare ölsorter som ”svensköl” funnits till försäljning.

De bättre ölsorterna som Porter, som kallades ”engelsk öl” eller ”bayerskt öl” från Tyskland, importerades till stadens restauranger och krogar. I och med starten 1886 började man med industriell teknik att brygga ett lokalt öl i Luleå av den underjästa sort som liknar dagens.

Interiör från bryggeri, många flaskor. En kvinna sitter och fyller på flaskor.

Arbete med buteljering, ett vanligt kvinnoarbete vid Luleå Bryggeri.

År 1889 började den byggnad som nu kallas ”Bryggeriet” vid Bergnäsbron, att byggas av Luleå Bryggeriaktiebolag. Det var viktigt att verksamheten låg nära vattnet, eftersom is skulle sågas för kylning.

Mikrobryggerier

Åren efter sekelskiftet följde en boom för näringen och konkurrensen ökade. Bland annat fanns bl a mikrobryggerierna Bergnäsets bryggeri samt Nordstjärnan och Renen ute i Svartöstan. Även bryggerier från andra orter fanns i Luleå, som Örnsköldsviks och Gefle bryggeri. I sortimenten fanns andra drycker som cider, must och läskedrycker.

Gruppbild på män, kvinnor och hästar uppställda framför bryggerihuset av tegel.

År 1908 Luleå bryggeri AB gick i konkurs men samma år bildades AB Luleå Bryggeri med Gustaf Burström som en av ägarna. Det blev inledningen till en nästan 70-årig bryggeriverksamhet för familjen Burström i Luleå.

År 1970 bytte företaget namn till AB Nyckelbryggerier som 1979 köptes upp av Till-bryggerierna. I mitten av åttiotalet fanns 75 anställda, hälften jämfört med tio år tidigare. År 1989 lades verksamheten ned i konkurrens av det då statliga Pripps och fastigheten såldes till fastighetsbolaget Galären.


Se fler bilder i Stadsarkivets historiska bildarkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Källor:
Läs mer i "Pilsnerkriget - en skvätt norrbottnisk bryggerihistoria" av arkivråd Ann Hörsell, i Stadsarkivets Årsbok 2011.

Stadsarkivets årsbok 2011. Pris 130 kr.

Stadsarkivets årsböcker innehåller kortare och längre texter med anknytning till Luleås historia.

Sidan uppdaterades den 19 augusti 2022