Skolskjuts

Har du ett barn som går i förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola eller en ungdom som går i anpassad gymnasieskola kan ditt barn ha rätt till skolskjuts. Du måste ansöka inför varje läsår.

Ditt barn har inte rätt till skolskjuts till och från fritidshem eller förskola. För elever i anpassad skola finns möjlighet att få transport till och från fritidshem.

Rätt till skolskjuts​

För att få skolskjuts behöver ditt barn vara folkbokförd i Luleå kommun. Det som avgör om ditt barn har rätt till skolskjuts är:

Du har rätt till skolskjuts om ditt barn har:​

  • Längre än 2 kilometer för elever i förskoleklass till årskurs 3​
  • Längre än 3 kilometer för elever i årskurs 4 till årskurs 9​

Eleverna i anpassad skola bedöms individuellt efter behov.

Val av annan skola

Om du väljer en annan skola i kommunen än barnets anvisningsskola är det inte säkert att ditt barn får skolskjuts.

Kommunen utgår från beräkning av avståndet mellan barnets hem och anvisningsskolan. Om det blir högre kostnader för kommunen till den valda skolan får inte ditt barn skolskjuts.​

Läs mer om vilken skola som är ditt barns anvisningsskola Länk till annan webbplats.,

Här kan du söka på barnets folkbokföringsadress. Skriv in adressen i vänstra hörnet högst upp i Kommunkartan Länk till annan webbplats. och klicka på blå prick för att se anvisningsskola.

​Om vägen till skolan eller hållplatsen har bedömts farlig av kommunen ur trafikperspektiv och utifrån barnets ålder kan skolskjuts beviljas. Väljer du en annan skola har du inte rätt att få skolskjuts på grund av trafikförhållanden.

​Om ditt barn har en funktionsnedsättning eller av medicinska skäl har svårt att ta sig till skolan kan skolskjuts beviljas. Väljer du en annan skola har du inte rätt att få skolskjuts på grund av funktionsnedsättning.

När ska jag ansöka?​

Du måste ansöka om skolskjuts för ditt barn varje läsår. Om ditt barn ska ha skolskjuts när skolan startar på hösten måste du ansöka före den 30 april.

​Har du flyttat eller är nyinflyttad till kommunen eller har andra skäl kan du göra ansökan under hela året. Det tar cirka 2-3 veckor att handlägga din ansökan.

Ansökan​

​​För att Luleå kommun ska kunna handlägga din ansökan och besluta om skolskjuts måste ditt barn ha fått en placering på en skola.​ ​Luleå kommun gör en individuell bedömning för varje ansökan. Om ditt barn har fått skolskjuts gäller det hela läsåret och två resor per skoldag, till och från hemmet och skolan. ​

Ska ditt barn gå på sin anvisningsskola ansöker du i e-tjänsten som automatiskt beräknar om avståndet mellan hemmet och skolan uppfyller kravet att få skolskjuts.

  •  


Om du ansöker för att ditt barn har en funktionsnedsättning/medicinska skäl använder du e-tjänst Skolskjuts av annan orsak. Det går även att ansöka om skolskjuts för växelvis boende fram till eleven är myndig och val av en annan skola, för dessa måste avståndskrav för skolskjuts vara uppfyllda. Denna e-tjänst används även för dig som ska flytta till eller inom kommunen.

Ska ditt barn gå på sin anvisningsskola ansöker du i e-tjänsten som automatiskt beräknar om avståndet mellan hemmet och skolan uppfyller kravet att få skolskjuts.

Om du ansöker för att ditt barn har en funktionsnedsättning/medicinska skäl eller att ditt barn bor växelvis använder du e-tjänst Skolskjuts annan orsak. Denna e-tjänst används även för dig som ska flytta till eller inom kommunen.

Saknar du e-legitimation kontaktar du Kundcenter som hjälper dig.

Har du eller ditt barn skyddade personuppgifter eller kommer att få det använder du dig av e-tjänsten eller kontaktar Kundcenter som hjälper dig.

Växelvis boende

Om ditt barn har växelvis boende kan ditt barn ha rätt till skolskjuts från båda bostadsadresserna. Detta gäller tills eleven blir myndig. Ditt barn måste bo stadigvarande och ungefär lika mycket hos er båda. För att kunna få skolskjuts måste övriga krav på skolskjuts vara uppfyllda till exempel avståndet. Luleå kommun beviljar inte skolskjuts till annan kommun därför måste era adresser vara inom kommunen.

Om du är på väg att flytta till Luleå kommun eller byta adress inom kommunen och ditt barn är i behov av skolskjuts ansöker du i e-tjänsten Skolskjuts-annan orsak.

Hur skolskjutsen anordnas​

Luleå kommun ordnar skolskjuts i första hand med buss i linjetrafik. Om det inte finns buss eller skolbuss kan taxi användas. Skolskjuts med taxi samordnas och restid samt resväg kan därför variera eftersom ditt barn kan få åka med andra elever. Alla elever som åker buss får ett färdbevis (resekort).

Eftersom samordning görs av skolskjutsen kan ditt barn få väntetider i samband med att skoldagen börjar eller slutar. Om ditt barn åker med linjetrafik och måste byta buss kan två väntetider uppstå. Kommunen strävar efter att ditt barn inte ska få långa res- och väntetider. Följande gäller:

  • Restiden för ditt barn ska inte överstiga 100 minuter.
  • Skolskjuts ska anpassas så att ditt barn är i skolan innan skolan börjar.

Rese-och väntetider kan vara längre för elever som:

  • går i annan skola än den där kommunen skulle ha placerat eleven
  • går i skolor utanför kommunen
  • har växelvis boende
  • får tillfälliga ändringar av schematider
  • är folkbokförd på en ö i Luleå kommun.

Du måste förlustanmäla ditt borttappade/skadade resekort i din hemkommun för att få ett nytt resekort.

För dig som har ett färdbevis med upphandlad skolbuss i Luleå kommun anmäler du det till Luleå kommuns kundcenter.

Förlorat eller skadat resekort

Du kan hämta ut ett nytt resekort direkt från LLT info som finns på Smedjegatan 13 mot en avgift på 150 kronor. Detta gäller både resor med Luleå lokaltrafik och Länstrafiken.

Om du reser med Läntrafikens bussar kan du anmäla förlorat eller skadat resekort i e-tjänsten nedan. Resekortet kommer att skickas till din folkbokföringsadress och handläggningstiden är upp till 14 arbetsdagar. Fram tills att du har fått ditt nya resekort ansvarar du själv för transporten till och från skolan.

Om ditt barn har problem med att använda den befintliga skolskjutsen och då inga andra alternativ fungerar kan du som vårdnadshavare få självskjuts. Det innebär att du tar över det dagliga ansvaret för ditt barns transport till och från skolan mot en kontant ersättning.

För att få ersättning måste du göra en överenskommelse med kommunen. Överenskommelse självskjuts är giltig ett läsår och en ny överenskommelse måste göras inför varje läsårsstart.

Som vårdnadshavare har du ansvar att ordna transporten till skolan för ditt barn när skolskjutsen inte kan utföras. Det kan vara vid besvärliga väderförhållanden som till exempel svår halka, extrem kyla, kraftigt snöfall och konflikter på arbetsmarknaden då kollektivtrafiken är inställd.

Riktlinjer och skollag för skolskjuts

Bestämmelser om skolskjuts finns i skollagen (2010:800) och hur den ska utföras regleras i förordningar och föreskrifter. Riktlinjerna beskriver hur kommunen har organiserat verksamheten för skolskjuts.

 

Vanliga frågor och svar om skolskjuts

Här hittar du vanliga frågor och svar om skolskjuts.

Sidan uppdaterades den 29 april 2025