Luleås poppiga 60-tal

De lokala pop-banden dök upp som svampar ur jorden i 1960-talets Luleå. Radio och tv hade en viktig roll i spridningen av den nya ungdomskulturen.

Unga människor trängs framför scen och en ung kvinna skriker.

Pophysteri på Blackis, Folkets hus i Svartöstaden, 1967. Foto: Gunnar Bergbom

När rock blev pop

Under efterkrigstiden kan USA sägas vara föregångsland när det gällde ungdomskulturella företeelser. Detta gällde såväl mode som musik och andra kulturyttringar. På 60-talet kom dock denna scen att förändras. Mycket på grund av the Beatles genomslag kom från början av decenniet Storbritannien att överta Amerikas roll som ungdomskulturens centrum. ”Swinging London” blev ett begrepp som inkluderade musik, mode och andra kulturyttringar riktade till och ofta skapade av ungdomen.

Den från 1950-talet introducerade rockmusiken kom att ersättas av popmusik som, även om den musikaliska uppbyggnaden var likartad, kom att utvecklas i en ny riktning. Även beträffande klädstil sker en förändring. Jeans och skinnjackor, som bars av raggare och rockers, ersattes inom den nya modsstilen av byxor och kavajer.

En bidragande faktor till att nya modefenomen fick stor och snabb spridning låg delvis i den massmediala utvecklingen. TV och radio kunde snabbt nå ut till stora grupper. I detta avseende skedde även en viss internationalisering som exempelvis Radio Luxemburg, vilken dock var svår att nå i de norra delarna av Sverige. När det gäller massmedia och pop kan Sverige sägas ha varit relativt tidigt ute.

Två killar i ett band spelar gitarr och tjejer som dansar bredvid.

Popgala på Blackis 1967. Foto: Gunnar Bergbom

Spelningar på Blackis

År 1963 var The Beatles på en kort Sverigeturné. Under vistelsen medverkade bandet i svensk TV i ungdomsprogrammet ”Drop in”, där de inom parentes passade på att få autografer av Lill-Babs som var programmets huvudattraktion. De stora brittiska banden som The Beatles och The Rolling Stones besökte aldrig Luleå eller Norrbotten. Däremot framgår från pressen att många lokala band kände av konkurrens av mindre kända engelska band, som turnerade relativt flitigt i länet.

Över hela landet bildades nya popband, så också i Luleå. Vid en genomgång av lokaltidningar från perioden framgår att ett flertal band uppstod, tidvis som svampar ur jorden. Luleå erbjöd även flera konsertlokaler. Ett av de flitigast använda var ”Blackis”, Folketshus i Svartöstaden, ibland kallat Luleås Nalen. En annan känd lokal för spelningar var Shoppingcenter i Luleå. Där arrangerades spelningar och pop-galor, ofta i samband med större högtider såsom Lucia och nyår.

Popband med fyra killar i kavaj.

Luleåbandet Los Comancheros turnerade runt hela landet och gav ut fyra singlar 1964-1967. Foto Gunnar Bergbom för Expressen

Los Comancheros

Los Comancheros var ett genuint Luleåband bildat 1963–64 och originalbesättningen bestod av Janne Johansson på orgel, Jan-Erik Nordström på bas, Svenne Omberg på trummor och slutligen Uffe Jakobzon på sång och gitarr. Los Comancheros hade betydande framgångar både lokalt och nationellt, år 1967 hamnade de på andra plats i en tidningsartikel om Sveriges mesta inneband. Bandet turnerade mycket under de år de var verksamma. Mest i norra Sverige ner till Dalarna, men de genomförde även en turné till Skåne vilken resulterade i att de fick en fan-klubb även i Malmö. Medlemmarna varierade över tid och 1966 flyttade de till Uppsala och senare till Stockholm för att få fler spelställen samt för att komma närmare skivbolag i branschen. Mot slutet återstod endast en av originalmedlemmarna, Jan-Erik Nordström. Bandet spelade in fyra singelskivor och en EP mellan 1964 och 1967.

Publik vid scen. Ung kvinna ligger på scengolvet, blundar och skriker.

Konsert med The Marshalls på Blackis 1964. Publiken ser ut att stortrivas. Foto: Gunnar Bergbom

The Marshalls

The Marshalls var ett annat Luleåband där Lennart Grahn inledde sin popkarriär. Han bildade bandet när han gick realskolan i Luleå och blev kvar till dess han rekryterades till The Shanes. Bilden ovan är sannolikt tagen på Blackis och visar åter på den sedvanliga utlevande publik som var representativ för 1960-talet. Det dröjde dock inte länge förrän Lennart Grahn lämnade Marshalls för att hösten 1964 börja i The Shanes. The Shanes var ett Kiruna-band som ofta spelade i Luleå.

Gruppbild med sittande unga killar i kavaj.

The Shanes bildades i Kiruna men 1964 rekryterades Lennart Grahn från Luleå till bandet. Från vänster Svante Elfgren, Tor-Erik Rautio, Lennart Grahn, Tommy Wåhlberg och Staffan Berggren. Foto: Gunnar Bergbom

The Shanes

Bandet The Shanes bildades i Kiruna och originaluppsättningen bestod av Tor-Erik Rautio, Tommy Wåhlberg, Staffan Berggren, som senare lämnade bandet, och Svante Elfgren. Det verkliga genombrottet för bandet kom 1965 då Lennart Grahn från Luleå varit med ett år. Det kan även nämnas att en av Shanes singlar spelades in i Beatles studio på Abbey Road i London. Framgången för bandet fortsatte, med flera återkommande placeringar på Tio i Topp och Kvällstoppen.

Som för många popband vid tiden blev värnplikten ett allvarligt avbräck i karriären. Våren 1967 blev fyra av bandet medlemmar inkallade till militärtjänstgöring vid A 8 i boden. Bandets verksamhet stannade dock inte av helt och efter ”muck” kunde spelningarna fortsätta.

Fem glada unga män högst upp på grind vid militärt regemente.

Muck för The Shanes. April 1968. Foto: Gunnar Bergbom

Text: Stefan Warg. Foto: Gunnar Bergbom/Luleå kommuns stadsarkiv.

Texten och flera av bilderna är hämtade ur Stadsarkivets bok Luleå under 60-talet: Ett urval från fotografen Gunnar Bergboms reportagebilder.

Sidan uppdaterades den 31 maj 2023