Paradisträdgård

När man tittar in i bilden möts man av en annan tillvaro än den vanliga vardagen. Det är en frodig, vildvuxen, fantasieggande värld; här finns blad, fjädrar, något som kan vara lövmassor och mitt i detta virrvarr av växtlighet sitter de stora fåglarna med sina fantastiska näbbar och spejar belåtet ut över sina domäner.

Kanske är fåglarna vänligt sinnade, kanske kan de vara farliga och håller vakt så att inga oönskade individer ska ta sig in. Oavsett vilka historier man väver kring bilden utgör den en påminnelse om fantasins avgörande betydelse för att göra våra liv rikare och roligare.

Bertil Sundstedts emaljmålning sitter vid ingången till ett servicehus som rymmer både vård- och omsorgsboende och förskola. Det är ett dekorativt verk, behagligt för ögat för de som dagligen passerar det, hållet som det är i en blå-grå färgskala med färgstarka accenter i röda nyanser. Snett över ytan löper ett vitt fält. Det skapar en kontrast i bilden genom att bryta av dess avlånga utformning.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

1991 Bertil Sundstedt

Gammelstad

Emalj

Visa på karta

Om konstnären

Bertil Sundstedt

Bertil Sundstedt är konstnär, kritiker och pedagog på konstlinjen vid Sunderby folkhögskola och vid Luleå Tekniska Universitet inom mediedesign. Sin konstnärliga utbildning fick han huvudsakligen genom studier i oljemåleri hos konstnären Tex Berg på 60-talet och på Konstfackskolan i Stockholm 1970 —71.

Som konstnär arbetade han tidigare främst med skulptur men numera ägnar han sig mer åt måleri och emaljarbeten och ofta rör sig hans arbeten i vid mening kring motsättningarna i tillvaron; mötet mellan ljus och mörker, ont och gott, frihet och begränsning.

Bertil Sundstedt har haft separatutställningar över hela Sverige men också på många ställen i Europa och han har utfört ett flertal offentliga utsmyckningar. I centrala Luleå återfinns hans två verk "Penselskrift" och "Landskapspartitur" och i Gammelstad hans "Paradisträdgård"

Sidan uppdaterades den 15 november 2023