Trygghet och folkhälsa

Folkhälsa handlar om hälsan i befolkningen och fördelningen mellan kön, grupper och geografiska områden.

De flesta vuxna i Luleå uppger att de har en god hälsa och barn och unga trivs i skolan. Senaste trygghetsmätningen visade att Luleå finns bland de kommuner i landet med högst andel som anser sig trygga. Andelen ungdomar som dricker alkohol, röker eller använder narkotika minskar eller ligger på en relativt låg nivå.

Men det finns skillnader i hälsa i Luleå. Vi vet att högutbildade i Luleå lever längre än lågutbildade. Det finns skillnader i hälsa mellan olika stadsdelar, även om skillnaderna inte är så stora som i storstäderna. Det finns också grupper som har en sämre hälsa än andra, till exempel personer med funktionsnedsättning.

Målet om jämlik hälsa

Luleå kommuns styrka i arbetet för jämlikhet finns i det strukturella arbetet. Barn och unga är särskilt prioriterade. Luleå kommun har ett övergripande hållbarhetsmål om en god och jämlik hälsa och jämlikhet finns att hitta i de flesta av kommunens nio övergripande mål. Regionalt finns mål om jämlik hälsa och det nationella folkhälsomålet är ”skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa för hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoskillnaderna inom en generation. (2048)”

 

Hur mår Luleåborna?

Luleåborna har en bättre genomsnittlig hälsa än resten av Norrbottningarna, men mår sämre än i riket. I Luleå mår män bättre än kvinnor och yngre mår bättre än äldre. Liksom i riket finns skillnader i hälsan mellan olika grupper i Luleå, något som kommunen vill åtgärda.

Medel att söka för projekt som bidrar till hälsa på lika villkor för Luleåborna

Vill du bidra till att förbättra Luleåbornas hälsa? Då kan du söka sociala investeringsmedel för projekt i samverkan med kommunen.

Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete i Luleå

I Luleå arbetar man med att öka tryggheten och förebygga brott på flera olika sätt, bland annat finns en överenskommelse mellan kommunen och polisen om samverkan kring barn, unga och unga vuxna.

Årets trygghets- och folkhälsoinsats

Stipendiet Årets trygghets- och folkhälsoinsats delas ut en gång per år till någon som har bidragit till att förbättra folkhälsan och tryggheten för Luleåborna.

Healthy Cities

Luleå kommun är medlem i nätverket Healthy Cities, ett nätverk som arbetar för jämlika förutsättningar för en god hälsa och en hållbar samhällsutveckling.

Sidan uppdaterades den 18 mars 2024