Utbildning inom Restaurang och livsmedel
Att arbeta med livsmedel av olika slag kräver att du är kreativ i yrket där känsla för smak, färg och form är viktiga. Arbetsuppgifterna varierar men huvuduppgiften är alltid att planera, förbereda och tillaga. Mötet med gäster förekommer och då är det viktigt med god service och trevligt bemötande.
Ansökan
Längd
Individuell utbildningslängd beroende på förkunskaper och studietakt.
Utbildningen kan läsas som platsförlagd Länk till annan webbplats., lärlingsutbildning Länk till annan webbplats. eller kombinationsutbildning Länk till annan webbplats.. I kombinationsutbildningen läser du SFI eller svenska som andraspråk integrerad i utbildningen.
Övrigt
För att uppnå en fullständig gymnasieexamen kan din studieplan kompletteras med ytterligare kurser. För mer information om kurserna kontakta studie- och yrkesvägledare.
Läromedel och eventuella skyddskläder bekostas av eleven. Utbildningarna är studiemedelsberättigad.
Inriktningar
Nedanstående länkar "Att arbeta som..." går till Skolverkets utbildningsguide.
Bagare och konditor
Förkunskaper
Godkända betyg från svensk grundskola eller godkända betyg i SFI D samt grundläggande nivå, delkurs 2 i matematik.
Kurser
- Hygien -100 poäng
- Livsmedels- och näringskunskap 1 - 100 poäng
- Branschkunskap inom restaurang och
livsmedel -100 poäng - Service och bemötande 1 -100 poäng
- Bageri 1 -100 poäng
- Choklad och konfektyr -100 poäng
- Konditori 1 -100 poäng
- Bageri 2 -200 poäng
- Bageri 3 -100 poäng
- Konditori 2 -200 poäng
- Konditori 3 -100 poäng
- Konditori 4 eller Bageri 4 -100 poäng
Charkuterist
Förkunskaper
Godkända betyg från svensk grundskola eller godkända betyg SFI D.
Kurser
- Branschkunskap inom restaurang och
livsmedel -100 poäng - Finstyckning -200 poäng
- Hygien -100 poäng
- Livsmedels- och näringskunskap 1 -100 poäng
- Service och bemötande 1 -100 poäng
- Charkuteri 1 -100 poäng
- Charkuteri 2 -100 poäng
- Charkuteri 3 -200 poäng
- Charkuteri 4 -100 poäng
Kock
Förkunskaper
Godkända betyg från svensk grundskola eller godkända betyg i SFI D samt grundläggande nivå, delkurs 2 i matematik.
Kurser
- Hygien -100 poäng
- Livsmedels- och näringskunskap -100 poäng
- Branschkunskap inom restaurang och
livsmedel -100 poäng - Service och bemötande 1 -100 poäng
- Mat och dryck i kombination -100 poäng
- Servering 1 -100 poäng
- Matlagning 1 -100 poäng
- Matlagning 2 -200 poäng
- Matlagning 3 -200 poäng
- Matlagning 4 -200 poäng
- Specialkoster -100 poäng
Slaktare/styckare
Förkunskaper
Godkända betyg från svensk grundskola eller godkända betyg i SFI D.
Kurser
- Livsmedels- och näringskunskap 1 -100 poäng
- Branschkunskap inom restaurang och
livsmedel -100 poäng - Hygien -100 poäng
- Livsmedels- och näringskunskap 1 -100 poäng
- Service och bemötande -100 poäng
- Styckning 1 -100 poäng
- Styckning 2 -100 poäng
- Styckning 3 -200 poäng
- Styckning 4 -100 poäng
Sidan uppdaterades den 30 augusti 2024