Vigsel

Vigsel skapar ett hörn av stillhet i Stadsparken: En blank vattenspegel i ett mjukt rundat kar, tyst och lätt rinner vattnet längs karets kanter ner i en fyrkantig behållare. Kanske undrar man i förstone lite över det namn konstnären valt för sitt verk - Vigsel. Men visst kan man i verket se en förening mellan de två motsatta formerna.

Det mjukt rundade och det kvadratiska och kantiga som båda fylls av samma vatten som flödar från den ena formen till den andra och binder dem samman.

Vigsel var Maria Alms bidrag till "Luleå Sommarutställning 96", en utställning som tog plats i Luleå centrum med 25 inbjudna konstnärer från Sverige, Norge, Finland och USA. Under den period som utställningen varade var vattnet i Vigsel färgat rött som blod, något som gjorde dess symbolik med föreningen av två motsatta individer genom vätskan än tydligare.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

1996 Maria Alm

Centrum

Skulptur i järn och vatten

Visa på karta

Om konstnären

Maria Alm

Maria Alm, som är bosatt i Piteå, föddes 1962 i Gällivare och växte upp i Malmberget, Roslagen och Stockholm. Hennes konstnärliga utbildning skedde under 80-talet på Konstlinjen på Sunderby Folkhögskola och på Konstfackskolan i Stockholm på linjen för Textil konst och formgivning.

I sitt arbete uttrycker sig Maria Alm både två- och tredimensionellt och hennes verk präglas av tydliga, gärna stiliserade former i mättade färger. Hon har sagt att hon tycker om att arbeta med beställningsarbeten, att hon blir inspirerad om det hon gör ska ha en funktion och hon har utfört många offentliga utsmyckningar i olika svenska städer.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023