Torbjörn Säfve i brons

I Luleå var Torbjörn Säfve en man som märktes. En egensinnig, kärlekshyllande, samhällskritisk författare, inte rädd för att vare sig kritisera eller bli kritiserad. Även om Mats Wikström inte kände honom personligen tyckte han att det uppstod ett tomrum efter Säfve när han 1998 flyttade från staden. Luleå hade blivit en färgstark personlighet fattigare.

När konstnären så blev inbjuden till en tävlan om en utsmyckning till Örnäsets centrum satt plötsligt idén fix och färdig, "som ett skott i huvudet" som Wikström formulerat det. Han skulle göra en skulptur av Torbjörn Säfve som boxare. Säfve är ju inte boxare, men han boxades som ung och boxning är temat han kärleksfullt behandlat i många av sina böcker.

Under arbetet med skulpturen besökte Wikström Torbjörn Säfve och tecknade, fotade, samtalade. Han fick också god hjälp av Tore Eliasson, en boxare och boxningstränare från Boden, som hjälpte honom med det boxningstypiska i skulpturen: Kroppskonstitution och position.

Det var en hel del jobb, har Mats Wikström berättat, med att försöka ge skulpturen sitt tänkta innehåll, det vill säga en representation av människan och boxaren Torbjörn Säfve. Men nu står han där, den stridbare Torbjörn Säfve, redo för en match.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

2004 Mats Wikström

Örnäset

Skulptur i brons och granit

Visa på karta

Om konstnären

Mats Wikström

Mats Wikström är född 1954 i Stockholm, uppvuxen i Arvidsjaur och bosatt och verksam i Luleå. Han är en mångsidig man som bland annat har verkat som målare, skulptör, performanceartist, musiker, filmare och skribent.

Så här har han uttryckt sig om kultur: "Kan det vara en kraft att förändra samhället, en glödande och irriterande boll av samhällsdebatt som studsar omkring i vår vardag och får oss att reflektera över hur vi framlever våra liv?"

Det är klart att man, med denna inställning till kultur som en möjlig radikal samhällskraft, understundom kan uppfattas som provokativ. Med bakomliggande allvar präglas Wikströms verk inte sällan av både humor och en viss självironi och han söker ständigt nya vägar för att uttrycka sig.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023