Tallar och gymnaster

Utgångspunkten i Tallar och gymnaster var byggnadens funktion som träningsarena för gymnastik och det omgivande landskapet med sandiga tallhedar. Konstverket är monterat i mötet mellan dessa på husets fasad, det består av skuren och lackad metallplåt med led-ljus monterat på baksidan för att uppnå en så kallad corona-effekt.

Det vi ser är gymnaster som utför sina avancerade övningar i tallar, motivet är utfört i en svart metallic färg vilket ger en glittrig effekt vid solljus, baksidan är lackad lila och i mötet med fasadens ljusblå ger det intrycket av att skenet är rosa. Färgerna är valda för att uppnå en variation, men också för att spegla den i konstnärens ögon glamorösa idrott som konstverket representerar.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

2019 Karolina Holmlund

Karlsvik

Lackad plåt, ljus

Visa på karta

Om konstnären

Karolina Holmlund

Karolina Holmlund (f. 1970) är född i Hjoggböle, Skellefteå kommun. Hon är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1996 – 2001. Holmlund har haft utställningar vid flertalet gallerier och konsthallar runtom i Sverige och utfört ett antal konstgestaltningar i offentlig miljö både till privata och offentliga uppdragsgivare. Holmlund arbetar förutom med sitt eget konstnärskap även med undervisning och som studierektor vid Gerlesborgsskolan i Stockholm.

I sin konst undersöker hon olika teman under lång tid och arbetar ofta i interaktiva konstnärliga processer, vilka kan ta flera år att avsluta, men också med klassiskt måleri, text och installationer.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023