Portal i kvällsljus

Portal

I barnens värld, i sagor och spel, finns ofta portaler mellan världar, något som konstnärerna tagit fasta på. De har velat skapa en positiv känsla av magi i samband med att man går in på skolans område. I samband med att man går genom portalerna justeras ljuset något och det blir på så vis tydligt att man anlänt, att man trätt in i en ny tillvaro.

Till Tallkronanskolan i Luleå har Thomas Nordström och Annika Oskarsson gjort två portaler, en framför skolans formella huvudentré och en mot sporthallen och det håll som de flesta eleverna förväntas komma till skolområdet när hela Kronanområdet är färdigbyggt.

De har tagit fasta på skolans kanske lite krångliga namn i sin konstnärliga gestaltning, då den ena portalen kröns med tallkottar. Den andra har grankottar för att skapa lite mer variation. Stolparna som bär kottarna är vanliga lyktstolpar, men dessa är lackerade med en knallgul färg, samma gula färg som det en stor internationell populärvetenskaplig tidskrift.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

Vy över skolgården där konstverket står
Närbild på konstverket Portal
Konstverket upplyst på kvällstid

2018 Thomas Nordström & Annika Oskarsson

Kronan

Skulptur, rostfritt stål, lackerade lyktstolpar, interaktivt ljus

Visa på karta

Om konstnären

Thomas Nordström & Annika Oskarsson

Konstnärsduon Thomas Nordström (f. 1967) och Annika Oskarsson (f. 1967) är båda utbildade på Konstfack i Stockholm (1991 – 1996) där de alltjämt är boende och verksamma som konstnärer. De har gjort många gemensamma projekt, både utställningar, men framförallt större gestaltningsprojekt i offentlig miljö.

Ibland arbetar de var för sig, men oftast gemensamt. Vanligt i deras konst är att de hämtar inspiration från naturen, men att de drar upp ett litet djur eller växt i stor skala och ofta använder de enkla material som stål och lack. De inkluderar också ljus i sina konstverk och har gjort väldigt många gestaltningar i utomhusmiljöer.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023