Stenskulpturen Larven i en vybild med omgivande gågata och galleria.

Larven

Sällan betraktar man en larv som något som skulle inspirera till konstverk. Men här har Susanne Holmberg transformerat larvens typiska segmentella uppbyggnad till ett skulpturalt uttryck. Kanske har konstnären velat retas lite med betraktaren och utmana invanda uppfattningar när hon omformar något som kan uppfattas som lite motbjudande till omsorgsfullt utmejslad konst.

Resultatet av konstnärens arbete blir ett verk som, samtidigt som det kan associeras till en larv, också är sig självt nog och som kan betraktas och upplevas enbart i kraften av sin form. På samma gång har konstnären med skulpturens mjukt svängda ovansida också åstadkommit en bekväm plats att sitta på.

Larven var kommunens första inköp i satsningen på skulpturer som även kan fungera som sittplatser.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

Stenskulpturen Larven i sin omgivning på gågatan.

2000 Susanne Holmberg

Centrum

Skulptur i Bodengranit

Visa på karta

Om konstnären

Susanne Holmberg

Susanne Holmberg, född 1965 och bosatt i Luleå, utbildade sig under början av 90-talet på Konstlinjen, Sunderbyns folkhögskola och gick senare även Skulpturlinjen på samma skola. Det är också som skulptör hon nu framför allt arbetar, företrädesvis i sten, is och keramik och nästan alltid med abstrakta former som hon gärna hämtar inspiration till från naturen.

Med sina arbeten har hon deltagit i flera internationella konstsammanhang, både i tävlingar och symposier, och hon finns representerad vid skulpturparker i Sydkorea, Tjeckien, Storbritannien och Argentina. Hon har gjort offentliga utsmyckningar i städer i Norrbotten och här i Luleå återfinner man verk av henne på två ställen: förutom det här berörda även "UFO:n" i stadsdelen Mjölkuddens centrum.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023