Närbild av två av figurerna i Jimmys. Två orangea former.

Jimmys

Jimmys är en skulpturgrupp bestående av fyra glasfiberarmerade orangea figurer med inneboende ljus. I mörkret tänds figurerna och de mjuka formerna inbjuder till kontakt.

De är placerade direkt på marken i gräset och som betraktare kan man lockas att tro att de är någon slags djur av obestämd sort. De har böljande linjer och en ganska obestämd form, liknar geléklumpar eller smältande glass. Konstnären har gjort konstverket i en upplaga och likadana skulpturer finns också på andra håll i landet, men ibland i en annan färg.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

Drönarbild över de fyra formerna i Jimmys samt omgivande museipark.
Vy över konstverket Jimmys

2011 Monika Goras

Centrum

Skulptur

Visa på karta

Om konstnären

Monika Goras

Monika Gora föddes 1959 i Warszawa och är, förutom konstnär, även utbildad landskapsarkitekt. Hon driver sin egen byrå, GORA art&landscape, i Malmö, där hon bor.

Hennes arbeten handlar ofta om förhållandet mellan natur och kultur, mellan det organiska och artificiella. Med förkärlek förenar hon landskapsarkitektur, offentlig konst och byggnadskonst och i en intervju i Upsala Nya Tidning har hon uttryckt sig så här om sitt arbete: "Det jag egentligen sysslar med är platser. Spännande platser som man kan utforska, på ett lekfullt sätt. Och då måste man befinna sig där, mitt i, för att förstå det "rummet". Det är viktigt att platsen kan ge den som rör sig där någonting, något oförutsägbart, något mångbottnat. Vi saknar det i dagens samhälle. Allt är så tekniskt precist och ändamålsenligt."

Med sitt engagemang i det allmänna rummet har hon utfört offentliga utsmyckningar på många orter i Sverige, men hon arbetar även med tidsbegränsade projekt och utställningar både i Sverige och internationellt.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023