En del i konstverket: En blank blixt går från taket till marken på en tegelfasad.

Händelse: 65.6191704, 22.1476513

I samband med upprustningen av Porsö centrum fick Linn Lindström i uppdrag att göra en utspridd konstgestaltning som med flera mindre objekt ska skapa intresse och rörelse i centrum. Tidigt i processen inleddes ett samarbete med skolbarn i området och det blev ett gemensamt konst- och skrivprojekt.

Konstverkets titel innehåller en geografisk position som beskriver punkten där gestaltningens centrala del finns. Det är ett objekt i spegelblankt rostfritt stål utformad som en blixt, spricka eller portal in i en annan värld. Det är med den utgångspunkten som berättelsen som broderas ut i olika riktningar tar sin början.

Utspritt i centrum finns 27 plattor i samma material med korta textfragment, en skylt med text från varje barn som deltagit i projektet. Inne i stadsdelsbiblioteket finns en bok som ingår i konstverket samt en liten enhet, en booknook, där den är placerad med referens till det som finns utomhus.

Utöver det ingår sex mindre bronsskulpturer i konstverket, två händer som pekar ut riktningen – åt olika håll på ett hörn, samt tre mänskliga gestalter, varav en håller en katt, samt slutligen ett vargliknande djur, samtliga dessa med olika mönsterbilder på sig.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

En av konstverkets plaketter i blankt stål på en tegelvägg. På den står "Jag rusade in i den okända världen jag kände vinden mot huden".
En del i verket: En människoliknande gestalt iförd en kjol med solar
En del av verket: En människoliknande gestalt som håller något i handen. I bakgrunden en byggnad.
Närbild av en del av verket. En hand hållandes i en dockliknande figur
Del av verket. En människoliknande figur som håller i en katt.
Drönarbild över Porsöns centrum där verket är utspritt

2023 Linn Lindström

Porsön

Installation

Om konstnären

Linn Lindström

Linn Lindström (f. 1987) är utbildad vid Konsthögskolorna i Oslo och vid Valand i Göteborg. Hon har hunnit ha några utställningar både på egen hand och i olika former av grupputställningar i Sverige. Hon är verksam som skulptör, men räds inte andra tekniker och material. Hon har också ett litterärt intresse vilket avspeglar sig i hennes konst på olika sätt. Händelse är hennes första offentliga konstgestaltning och uppförd i sin hemstad.

Sidan uppdaterades den 30 november 2023