Närbild av övre delen av Solägget som sprack

Fruktstund (Solägget som sprack)

Till Bergets förskola på Skurholmen har Hans Isaksson utgått från en vardaglig situation för barnen – Fruktstunden. Utanför förskolan finns ett gigantiskt apelsinskal på en hög pinne.

Pinnen är avsedd att likna en kartnål som man kan använda för att markera geografisk position, ett slags markering av ”jag var här”. Själva apelsinskalet är också resten av det moment som skulpturen hyllar; den gemensamma fruktstunden som barn och vuxna delar då man kan fylla på med såväl energi som nya tankar.

Till skulpturen har också hämtats inspiration från Elsa Beskows älskade illustrerade sagobok Solägget, som handlar om barnens upptäckarlust inför en apelsin. Inne på förskolan finns fyra pendanger till skulpturen som står utanför förskolan, det är väggfasta skulpturer i samma teknik och illusoriska stil, dessa i naturlig storlek.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

Vy över Solägget som sprack med förskolan Berget i bakgrunden
Närbild av apelsinskalet i Solägget som sprack

2022 Hans Isaksson

Skurholmen

Skulptur, bemålad aluminium

Om konstnären

Hans Isaksson

Konstnären Hans Isaksson är född 1962 i Kiruna. Isaksson har studerat vid Konstfack i Stockholm och ställt ut sin konst rikligt vid olika institutioner och gallerier i Sverige. Konstnären är och har också varit verksam som curator och ligger bakom många utställningar.

Isakssons stil kan beskrivas som hyperrealistisk då han ofta utgår från vardagliga objekt och skapar konst som ligger så nära i stil och uttryck av vad konsten föreställer att man som betraktare många gånger blir lurad att tro att det inte är konst, utan just ett ”vanligt objekt”, en handske, en plastkasse eller en frukt.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023