Konstverket Evighet sett rakt framifrån

Evighet

I Evighet har konstnären velat gestalta tanken att vi människor ingår i ett kretslopp, det återfinns ett människoansikte, som blickar uppåt mot himlen och evigheten.

Konstverket påminner också om en åtta i formen, eller tecknet för evighet. Materialet heter magnetit och är en blandning av järnmalmskross och vanlig betong, det är hårt och hållbart och svart.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

Vy över Evighet med omgivande bostadshus
Detalj av Evighet, ett ansikte i sten

2017 Lena Kriström

Mjölkudden

Skulptur i magnetit

Om konstnären

Lena Kriström

Lena Kriström (f. 1953) är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon har under många år varit verksam vid Ishotellet i Jukkasjärvi utanför Kiruna. Där har hon skulpterat otaliga verk i snö och is och också kommit i kontakt med många internationella konstnärer som också verkat tidvis i den kreativa miljön runt verksamheten med det årliga skapandet av en ny byggnad och miljö av is.

Kriström är i första hand skulptör och arbetar förutom i snö och is i bland annat sten, betong, brons. Konstverket vid Mjölkudden har hon skapat i ett material som tydligt kontrasterar i färg mot det hon vanligtvis använder numera, men som kommer från den miljö där hon är verksam.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023