Skulpturen Blomstertid i betong

Blomstertid

Verket kan tyckas gestalta naturens växande, något som långsamt håller på att veckla ut sig mot himlen och mot solen. Och med den form den har; skulle den inte ha tippat omkull för länge sedan om den inte haft långa, starka rötter?

I bostadsområdet Tuna, planerat och byggt under 60-talets senare hälft, är två kännetecken för den tidens samhällsbyggande uppenbara: Dels satsningen av både privata byggföretag och allmännyttan på konst i offentliga miljöer och dels att denna konst med förkärlek utgjordes av abstrakt skulptur.

Tuna är, med sina fem skulpturer från 60-talet och med en skulptur av senare datum, Luleås skulpturtätaste bostadsområde.

Eeli Aalto fick uppdraget att göra en skulptur till Tuna efter att ha medverkat i en utställning på Norrbottens museum, "Ung nordfinsk konst", där han ställde ut små abstrakta skulpturer.

Planering och färdigställande av "Blomstertid" skedde i Uleåborg, och att finna ett sätt att i betong gjuta detta verk, med den form och storlek det skulle ha, närmare fyra meter högt och åtta ton tungt, var något av en utmaning. Efter en rafflande färd med båt över Bottenviken i höststorm, vidare transport till kvarteret Kristallen och avklädande av den sinnrika gjutformen stod så skulpturen där; öppen och uppåtsträvande i formen, ändå med påtaglig tyngd. Den inbjuder till bli betraktad från olika håll; vinklarna, lutningarna, öppningarna ger nya upplevelser av skulpturen medan man rör sig runt den.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

Drönarbild över Blomstertid med omgivande kvarter
Närbild av Blomstertid

1960 Eeli Aalto

Tuna

Staty gjuten i betong

Visa på karta

Om konstnären

Eeli Aalto

Eeli Aalto föddes 1931 i Viborg. Men på grund av andra världskriget och det följande Finska vinterkriget flydde han och hans familj från staden när Aalto var åtta år. Familjen bosatte sig så småningom i Uleåborg. Vid 18-års ålder började Aalto på Finlands Konstakademis Skola i Helsingfors och fortsatte sedan sin konstnärliga utbildning på André Lhotes akademi i Paris.

Eeli Aalto har varit verksam inom många områden: bland annat har han målat och skulpterat, undervisat vid arkitektutbildningen på Uleåborgs universitet och under 1960- 80-talen ägnat sig åt tv-filmer, många av dem prisbelönta, om främst konst och konstnärer. På 90-talet återvände han till måleriet, till grunden för sin konstnärliga verksamhet.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023