Älg i solnedgång

Till skulpturen i Kronandalen har konstnären tagit fasta på att området omtalades som Kronans gemensamma vardagsrum. Den beskrivningen fick konstnärens tankar att vandra till hur det ser ut hemma i människors vardagsrum. Lanttos föreställning var att det är vanligt med två typer av motiv på tavlor ovanför soffan i dessa typer rum – motiv av solnedgångar och älgar/vilda djur. Konstnären ville då göra en skulptur med detta motiv.

Skulpturens ben är oerhört naturtrogna älgben, gjutna i brons, men själva kroppen är i en orangeröd nyans som är tänkt att gestalta solnedgången och dess färg, formen är lite som en pumpa eller zeppelinare. Den delen i skulpturen är tillverkad av plåt och lackad med billack, fram och bak sluts formen och där huvud och bakdel på djuret borde vara ser vi navkapslar i rostfritt stål.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

2019 Markus Lantto

Kronan

Skulptur i lackerad plåt, brons

Visa på karta

Om konstnären

Markus Lantto

Markus Lantto är född (1972) och uppväxt i Masugnsbyn i Kiruna kommun. Lantto är utbildad till konstnär vid Kyrkeruds folkhögskola 1992 – 1994 och konsthögskolan i Umeå 1995 – 2000. Idag är Lantto bosatt och verksam som konstnär, författare och instrumentbyggare i Trondheim. Han har ställt ut mycket i framförallt Norge, men också i Sverige och har gjort en del offentliga gestaltningsprojekt i båda länderna.

Lantto är en historieberättare och räknar sig själv som kvän, vilket han vill ska synas och märkas. I sin konst blandar han in en stor portion humor och underfundighet och kryddar med hantverksskicklighet och berättande. Underfundiga konstruktioner, balans och rörelse är vanliga element i hans konst, men också konst som relaterar till och problematiserar just konsten.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023