Krislåda

Packa din egen krislåda. Foto: Thomas Henrikson, MSB.

Din krisberedskap

Vid en kris kommer samhällets resurser först att gå till dem som bäst behöver den, som äldre, sjuka och barn. Det betyder att de flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva ett tag.

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället måste du själv ha en hemberedskap. Du behöver kunna tillgodose grundläggande behov som vatten, mat och värme när samhällets service och tjänster inte fungerar som vanligt. Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter vid en kris. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre.

Exempel på vad som är bra att ha hemma är konserver och livsmedel som klarar sig i rumstemperatur, spritkök, stearinljus, varma kläder och filtar, rena plastdunkar till vatten, våtservetter, ficklampa, batteridriven radio och extra batterier.

Förbered dig för kris – tips om hemberedskap från MSB:s webbplats Länk till annan webbplats.

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Våren 2018 skickade MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ut en broschyr till alla svenska hushåll: "Om krisen eller kriget kommer".

Du kan ladda ner broschyren eller beställa ett exemplar via MSB:s webb Länk till annan webbplats..

Broschyren "Om dammen brister"

För några år sedan skickades en broschyr ut till alla hushåll i Luleå kommun med information om hur Luleå ska utrymmas vid ett dammbrott.

Du kan ladda ner broschyren "Om dammen brister" här Pdf, 2 MB..

Sidan uppdaterades den 22 september 2022