Exempel på mobila stödteamets insatser

Enklare matlagning

Mobila stödteamet kan efter beslut av handläg­gare hjälpa dig med enklare matlagning: rätter som går att värma upp eller laga inom utsatt tid för besöket.

Tvätt och klädvård

Om du inte har tillgång till egen tvättmaskin kan vi hjälpa dig att boka tid i områdets tvättstu­ga. Du får stöd med tvätt av kläder, handdukar och sänglinne. Vi kan hjälpa till att vika och lägga tillbaka den rena tvätten. Du deltar efter förmåga.

Städning

Mobila stödteamet kan handleda och stödja dig med städning. Det sker i enlighet med genomför­andeplanen och fokuserar på kök och badrum.

Storstädning som flyttstäd, fönster och väggar utför
vi ej. 

För att vi ska kunna göra ett bra jobb är det viktigt
att du har rätt utrustning hemma: dammsugare,
städ­handskar, trasor, disktrasor, skurmopp, skurmedel, hink, med mera. Du deltar efter förmåga.

Medicinering

Om du inte kan ta dina mediciner själv kan distriktssköterskan delegera arbetsuppgiften till oss vid mobila stödteamet. Det gäller också om du behöver hjälp med att ta ditt insulin.

Ledsagning

Om du har svårt att komma ut och behöver hjälp med inköp eller läkarbesök kan du ansöka om hjälp med detta. Mobila stödteamet använder inte sina tjänstebilar i samband med dessa aktiviteter. Transporter till och från aktiviteter sker med lokaltrafik eller alternativa färdsätt som färdtjänst.

Mat- och varudistribution

Din handläggare kan bevilja dig matdistribution. Det innebär att du kan beställa färdiglagade portioner via Samhall. Du beställer din mat en gång i veckan och har möjlighet att få matvarorna hemkörda.

Tillsyn

Om du har behov av att någon kommer och tittar till dig har du möjlighet att ansöka om ett kortare tillsynsbesök.

Trygghetslarm

Du kan ansöka om trygghetslarm, det innebär att en bärbar larmklocka eller ett halsband instal­leras hos dig. Larmet fungerar i hemmet och används vid akuta situationer.

Att tänka på

För personalens trivsel vill vi att du und­viker tobaksrökning vid våra besök. Du bör vädra innan den planerade insatsen genomförs.

Vid besöken ska du vara delaktig i de aktiviteter som genomförs i enlighet med genomförande­planen.

I stödet ingår inte tillsyn eller skötsel av blom­mor, husdjur eller stöd vid ekonomi och admi­nistration av privat ekonomi.

Avbokning

Om du av någon anledning är förhindrad att genomföra en planerad aktivitet eller åker bort är det viktigt att du meddelar oss. Avboka i god tid, antingen genom att ringa eller lämna ett meddelande på vår telefonsvarare.

Sidan uppdaterades den 24 september 2019