Nyföretagande bild

Nyföretagande

Att starta eget kan vara att förverkliga en idé. Att jobba med just det man brinner för. Eller helt enkelt att vara sin egen chef. Här hittar du hjälpen, råden och kontakterna.

Luleå kommun arbetar för en ökad tillväxt och välkomnar nya företag till marknaden. För dig som har en idé och en önskan om att starta eget kan vi hänvisa dig till nedanstående aktörer som riktar sig till nya och blivande företagare.

verksamt.selänk till annan webbplats samlar myndigheterna Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket information och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av. Under rubrikerna Fundera, Starta, Driva, Utveckla och Avveckla hittar du information, räkneverktyg och länkar till fördjupad information på andra webbplatser.

Vi har även en Företagslots som guidar dig vidare till de rätta kontakterna. De kan det mesta om allt från lediga lokaler till vilka faktorer som kan påverka kostnaderna för ditt företag.

Läs mer nedan. Dessa aktörer kan ge dig vägledning och har bra kännedom om Luleås näringsliv.

Luleå Näringsliv AB

Är du företagare, vill du veta mer om etableringar, eller är du helt enkelt nyfiken på näringslivet i Luleå? Oavsett vem du är eller vad din fundering är hittar du information och nyttiga uppgifter hos Luleå Näringsliv.

Luleå Näringsliv är det självklara navet för näringslivsutvecklingen i Luleå och vägen till bättre affärer. Bolaget stimulerar tillväxt genom att utveckla befintliga företag och driva utvecklingsprojekt för näringslivet. Dessutom arbetar bolaget aktivt med företagsetableringar. Luleå Näringsliv ägs till 51 procent av näringslivet och 49 procent av Luleå kommun.

Telefon: 0920-45 53 60

E-post: info@luleanaringsliv.se
www.luleanaringsliv.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

NyföretagarCentrum Nord

NyföretagarCentrum har erfarna rådgivare, som hjälper dig med din affärsidé, frågor kring budget, marknadsföring eller vad du vill som rör ditt företagande. NyföretagarCentrum Nord erbjuder bland annat:

 • Kostnadsfri, konfidentiell, objektiv och personlig rådgivning
 • Rådgivning efter din egen takt
 • Erfarna rådgivare som vet vad det innebär att starta och driva företag
 • Stort nätverk som hjälper dig på rätt väg

När du har varit på rådgivning hos oss kommer du att vara väl förberedd för livet som företagare i allmänhet och egenföretagare i synnerhet. Det enda som krävs av dig är ditt engagemang och att du tror på din idé.

Telefon: 0920-46 50 10
E-post: nord@nyforetagarcentrum.se
Nyforetagarcentrum.se/nordlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Luleå Science Park

Luleå Science Park är Sveriges nordligaste science park, belägen strax utanför Luleå centrum och närmsta granne med Luleå tekniska universitet. De arbetar för att vara den mest attraktiva miljön i Sverige för att etablera och driva kunskapsföretag.

Luleå Science Park är en internationell mötesplats för goda affärer, där gör man allt för att hjälpa företag att utvecklas och växa. Här finns massor av kunskap och tjänster som företaget behöver och som gör att de kan koncentrera sig på sina kärnverksamheter.

Telefon: 0920-750 00

E-post: aurorum@dios.se
www.luleasciencepark.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Coompanion

Coompanion arbetar Både lokalt och regionalt med rådgivning, utbildning och information för att öka kunskaperna om och intresset för kooperativa företag och ekonomiska föreningar. De ger goda råd om:

 • Affärsidéer och affärsplaner
 • Utformning av stadgar
 • Bildande och registrering av företag
 • Kontakt med myndigheter
 • Förhandlingar och avtal
 • Budget och ekonomihantering
 • Arbetsgivaransvar
 • Organisation och ledarskap
 • Föreningsteknik
 • ...och mycket mer.

Deras rådgivning är kostnadsfri och de har tystnadsplikt så du kan tryggt berätta om dina idéer och planer.

Telefon: 0920-138 10
E-post: nord@coompanion.se (lokalt), sverige@coompanion.se (regionalt)
www.nord.coompanion.se länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster(lokalt), www.coompanion.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (regionalt)

Företagarna i Luleå

Företagarna är en nationell organisation med lokala nätverk i Sveriges samtliga kommuner. Deras uppgift är att skapa bättre förutsättningar för att starta, driva, utveckla och äga företag i Sverige.

Företagarna är Sveriges största företagarorganisation, med ca 80 000 medlemmar i sitt nätverk. I Luleå har de cirka 370 medlemsföretag.

Telefon: 0920-20 18 60
E-post: norrbotten@foretagarna.se 
www.foretagarna.se/lulea länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Venture Cup

Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag

Årligen delar vi ut 1,8 miljoner svenska kronor till nytänkande affärsidéer och entreprenörer med syftet att bidra till en hållbar svensk tillväxt. Vem som helst kan tävla i Venture Cup då vi premierar alla typer av affärsidéer som kan påvisa långsiktig och hållbar tillväxt med påvisad efterfrågan från kund

Frida Hagdahl
Telefon: 070-254 48 47
E-post: frida.hagdahl@venturecup.se
www.venturecup.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

LTU Business

LTU Business styrka ligger i en mycket kompetent personal samt ett väl utvecklat nätverk, inom såväl näringslivet som den akademiska världen. Bland annat har de ett nära samarbete med Luleå tekniska universitet.

LTU Business är verksamma inom bland annat:

 • Utbildning och program
 • Design och innovation
 • Kommersialisering
 • Internationell affärsutveckling
 • Mineral, energi och miljö

Telefon: 0920-49 20 00

E-post: info@ltubusiness.se
www.ltu.se/org/LTU-Holding/LTU-Businesslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tillväxtverket

Tillväxtverket arbetar för fler och växande företag samt ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv i alla delar av landet. I Tillväxtverket ingår verksamhet som tidigare har funnits inom Nutek och Glesbygdsverket samt Konsumentverkets uppdrag kring kommersiell och offentlig service.

Tillväxtverket ska ha en aktiv och strategisk roll, till stöd för entreprenörskap, företags konkurrenskraft och nationell och regional utvecklingskraft.

Tillväxtverket ska arbeta för att:

 • Utveckla företag
 • Förenkla för företag
 • Samla tillväxtarbetet
 • Främja kommersiell och offentlig service
 • Förvalta strukturfonderna

Telefon: 08-681 91 00
E-post: programkontoret.ovrenorrland@tillvaxtverket.se
www.tillvaxtverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

ALMI

ALMI erbjuder rådgivning, lån och riskkapital. Målet är att skapa tillväxt och förnyelse i svenskt näringsliv genom finansiering och affärsutveckling. ALMI finns i varje län och har därför en stark regional närvaro.

För nyföretagare finns:

 • Rådgivning via webb
 • IFS - Rådgivning för entreprenörer med utländsk bakgrund
 • Köp av företag
 • Mentor
 • Skuggstyrelse
 • Lönsamhetsstyrning
 • Finansiering

Telefon Rådgivning: 0920-379 70 

Telefon Finansering: 0920-379 50 

E-post: info.nord@almi.se
www.almi.se/nordlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Arctic Business Incubator

Arctic Business Incubators uppgift är att hjälpa entreprenöriella personer med affärsidéer som har tillväxt- och exportpotential. Vi kan tillsammans skapa lysande företag som bidrar till att skapa regional tillväxt, välfärd och en rikare livsmiljö här i Norr.

Vi erbjuder en aktiv flerårig och anpassad managementsupport med ett globalt affärsmässigt nätverk. Affärsrådgivare med egen affärserfarenhet, anpassad spetskompetens och beprövade arbetsmetoder.

Vi har sedan starten 2005 hjälpt ett antal företag ut på den internationella marknaden. Bland de framgångsrika företagen finns bland andra D-flow, Netix, Netrounds Solutions samt det flerfaldigt prisade Behaviosec.

ABI är Sveriges nordligaste inkubator med verksamhet från Kiruna i Norr till Skellefteå i Söder.

Telefon: 0920-22 24 00
E-post: info@abi.se
(För e-postadress till vår personal är det för- och efternamn med punkt mellan, följt av @abi.se)

www.abi.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster