Invigning av Origoparken i Kronandalen 24 augusti 2024

Vi inviger Origoparken i Kronandalen lördag 24 augusti 2024. Mellan klockan 10.00 - 14.00 bjuder vi in besökare till en familjefest med underhållning och aktiviteter. Under dagen genomförs även den populära löpartävlingen "Kronanjoggen".

Invigning Origoparken i Kronandalen

Under invigningsdagen ska Kronandalen fyllas av aktiviteter för stora och små. Vår ambition är att blanda innehållet mellan nöjen, information och "Prova-på" aktiviteter.

På området längs kanalstråket mellan Origoparken och Kanalparken deltar till exempel representanter från Luleå kommun som berättar om vad som är gjort och och vad som kommer att hända i den nya stadsdelen.

Deltar gör även olika samarbetspartners som på något vis varit delaktiga i uppbyggnaden av Kronan. Till exempel visar CWN upp sina maskiner och Kulturförvaltningen genomför en konstvandring i området.

Aktiviteterna för invigningsdagen presenteras i flikar nedan och uppdateras fram till och med den 24 augusti.

Aktiviteter - vill du vara med?!

Programmet för dagen är under produktion och fylls på vartefter det bestäms.

Vill du vara med eller veta mer, kontakta invigningens projektledare Eva Sundgren via mail, eva.sundgren.mangi@lulea.se

Vill du som förening eller övrig aktör veta vad tanken bakom er medverkan kan du kika på och/eller skriva ut denna information i PDF-format. Pdf, 213 kB.

Karta över området

Kronandalen med Origoparken i den Östra delen, vid kvarter "Kojan" och Träffparken åt den västra sidan vid kvarter " Sovsäcken".

Planering pågår. Vill du vara med - hör av dig!

Upptäck konstverken på Kronan - konstvandring

I området kring och i Kronandalen finns massor av konstverk att se och låta sig förföras av. Endel är synliga och stora, en del är mindre och svårare att upptäcka. Under invigningsdagen har du möjlighet att delta i konstvandringar i området och upptäcka det dolda och inte så självklart synliga.

Konstverket Forever Young, först ut på Kronanområdet

Starka färger och stora mönster är vanliga och viktiga element i Svenssons konst. Hon hämtar inspiration från naturen, från mönster i växter och djur, både stora och små. Ofta överdriver hon mönster som man kan se exempelvis på en humla, en blomma eller något annat, hon repeterar och driver upp färgerna.Till Kronandalen i Luleå har hon gjort en fem meter hög skulptur i starka färger, tillverkad i en armerad plast och målad och lackad i flera lager. Även markbeläggningen i anslutning ingår i konstverket. Formen är fri och organisk, levande. Inspiration till formen är återigen naturen och tankarna går till ståndare i en blomma, men det kan också vara andra element från naturen och kroppen som i uppförstorad form stoltserar i området. Skulpturen var först på plats i området som växer fram, före alla hus.Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

Foto:Magnus Stenberg, Luleåfotograferna

Starka färger och stora mönster är vanliga och viktiga element i Anna Svenssons konst.

Till Kronandalen i Luleå har hon gjort en fem meter hög skulptur i starka färger, tillverkad i en armerad plast och målad och lackad i flera lager. Även markbeläggningen i anslutning ingår i konstverket. Formen är fri och organisk, levande. Inspiration till formen är återigen naturen och tankarna går till ståndare i en blomma, men det kan också vara andra element från naturen och kroppen som i uppförstorad form stoltserar i området. Skulpturen var först på plats i området som växer fram, före alla hus.

Lumire - Luleå Miljöresurs AB

Lumire är en av de som deltar under invigningen av Origoparken. Lumire arbetar med återbruk, återvinning och avfall. De arbetar även med Luleås vatten och avloppssystem och är en stor aktör
i området.

Origoparken är belägen mitt i Kronandalen och består bland annat av ett kanalstråk som passerar de tre parkerna i området.

Origoparken är belägen mitt i Kronandalen och består bland annat av ett kanalstråk som passerar de tre parkerna i området.

Lumire är en av de samarbetspartners som varit aktiva i planeringen och utförandet av det kanalstråk som går genom Kronandalen. Lumire medverkar under invigningen och berättar om vad de gjort och vilka fördelar som finns i den nya dagvattenhanteringen i området.

Det så kallade dagvattnet är alltså en viktig byggsten i Origoparken där öppna och fördröjande lösningar för vatten från hus och gator är naturligt renande och ingår i utvecklingen av robusta och klimatanpassade lösningar för Kronandalen. I planeringen av Origoparken har projetgruppen bollat idéer och inspirerat varandra, parken har blivit ett bra exempel på hur dagvatten kan ses som en resurs, inte något som bara ska gömmas undan.

Läs mer om Origoparken på Lumires webbplats. Länk till annan webbplats.

Barn som springer, löpartävling

Kronanjoggen

Vill du får information om Kronanjoggen kontakta projektledare Helena Holm via mail, helena.holm@lulea.se

CWN deltar under invigningen och visar upp olika modeller av maskiner som används för att arbeta med infrastrukturen * i området.

CWN - Civil Works Nordic AB är ett företag som arbetar inom mark- och anläggningsprojekt samt infrastruktur, exempelvis nyinvestering väg, brobyggnationer, dammprojekt samt vindkraft.

CWN är verksamma i norra Sverige med kontor i Piteå, Kalix, Haparanda, Boden och Luleå.

*Infrastruktur är nödvändigt för att samhället ska fungera. Begreppet omfattar både synliga delar som vägar, broar och det som kanske inte alltid syns, som fiberkablar, gasledningar, vatten- och avloppsystem och fjärrvärme.

Fastighetsbolag i Kronandalen

Bonava Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är tillsammans med flera andra fastighetsbolag etablerade i Kronanområdet. Bonava deltar under invigningen och berättar om deras nya bostadsbyggande i området. Bonava ska bygga i kvarteret Termosen och Ryggsäcken.

I den nya stadsdelen Kronandalen utvecklar Bonava nya grannskap med stadsradhus och bostadsrätter med utsikt över Origoparken. Planerad säljstart under hösten 2024.

Eva Sundgren
Projektledare Invigning Origoparken
eva.sundgren.mangi@lulea.se
070 338 96 95

För övriga aktiviteter under invigningen se kontaktperson under respektive flik i menyerna ovan.

Erik Johansson
Projektledare Kronan
erik.johansson@lulea.se
0920-45 53 15

Helena Holm
Bitr. projektledare Kronan
helena.holm@lulea.se
076–138 23 30