Vem beslutar hur matsedeln ska se ut?
Barn- och utbildningsförvaltningen har en strategi och riktlinje för måltider att arbeta efter när menyn planeras. Lunchen för grundskolan ska vara avgiftsfri och näringsriktig enligt skollagen. För att nå upp till en näringsriktig lunch använder vi oss av Livsmedelsverkets riktlinjer för "Nationella riktlinjer för måltider i skolan". Vi har en matsedelsgrupp som består av måltidspersonal och kostekonomer. Utifrån de synpunkter som framförs i gruppen och de pengar som Resurscentrum Måltider har försöker vi göra en matsedel som ska tilltala dig som elev.
Hur kan jag påverka menyn?
Du kan påverka menyn genom att vara med i matrådet på din skola, eller att skicka frågan med en kompis som ingår i den gruppen eller så skickar du in din fråga till Resurscentrum Måltider.
Varför serveras det fisk så ofta?
Livsmedelsverkets rekommendationer säger att vi ska servera fisk 1 gång per vecka. Vi serverar olika fiskrätter av sej, hoki och lax. Tyck till via matrådet på din förskola eller skola.
Varför serveras det vegetariskt?
Förändrade proportioner i grytorna minskar stort matens klimatpåverkan, vi använder mindre kött och mera grönsaker, bönor och linser. Vi serverar vegetariskt en gång per vecka, det är ett politiskt beslut.
Varför får vi aldrig pizza?
Tyvärr räcker vår ugnskapacitet inte till för att tillaga pizza i den takt som behövs under en lunchservering.
Varifrån kommer potatisen?
Vi köper potatis från Wikströms potatis i Södra Sunderbyn och ett företag i Östra Norrbotten som heter Outinens potatis.
Kan vi få tacos oftare?
Vi serverar tacos 1 gång per termin och försöker då att lägga den serveringen så att det är säsong för grönsakerna som ska serveras till.
Vad ska det finnas på salladsbuffén?
I förskolan och skolan med bufféservering ska det finnas minst fem till sex sorter. I förskolor med karottservering erbjuds två till tre sorter.
Vad menas med säsongsanpassade grönsaker?
Det innebär att vi inte kan äta tomat, gurka och sallad året om utan att man handlar och tillagar de grönsaker som är färska just nu i närområdet. Att välja frukt och grönsaker efter årstid.
Hur tänker Resurscentrum Måltider på miljön?
Kommunen ställer krav på våra transporter när våra upphandlingar görs. Där finns krav på de fordon som ska transportera livsmedlen till våra kök. Våra politiker har genom strategin för måltidsverksamheten ställt krav på oss att vi ska servera mer ekologiska livsmedel, i dagsläget serverar vi eko/kravprodukter såsom mjölk, fil, grädde, bananer, färska grönsaker efter säsong, bönor, flingor, havregryn, vissa kryddor, krossad tomat. För att minska risken för utfiskning köper vi fisk från hållbara bestånd, det vill säga vi väljer MSC-certifierad fisk. Vill du veta mer om MSC gå in på www.msc.org
Länk till annan webbplats.. Alla våra kök källsorterar sina sopor.