Foto: Luleå kommun

Gültzauudden

Gültzauudden är en naturskön naturpark som inbjuder till aktivitet året om. Med stora gräsytor, vacker parkskog, härlig badstrand och en unik lekplats finns det något för alla. Det är svårt att förstå att platsen en gång i tiden var ett industriområde.

Udden

Till Udden som den kallas, kommer många dagligen. Parken består av två skogklädda höjdryggar med en öppen gräsyta emellan. Här kan du ströva i tallskogen, titta på fåglarna i fågeldammen, leka i snön, jogga i spåret, bada och mycket annat. Vintertid kan du, åka pulka eller vandra ut på isbanan som möjliggör såväl promenader som turer på långfärdsskridskor.

Unik lekplats

Populärast bland de vuxna är helt klart badstranden och motionsslingan medan de yngre brukar tycka bäst om lekplatsen. Lekplatsen är en naturtemapark med anknytning till vintern.

Industriområde

Parken har en historia som industriområde. Det var på 1830-talet som Christian Gültzau startade Josefine varf som byggde segelskutor. Då fanns här också ett tjärhov, en kontrollplats för tjära som flottats i tunnor på Luleälven. Efter att varvet gick i konkurs har det bland annat funnits sågverk, rökeri, restaurang och kallbadhus. Idag står en kopia av Luleås gamla rådhus i parken. Detta fungerar sommartid som ett café.

Sidan uppdaterades den 3 januari 2023