Spira förskola
Spira förskola är belägen på bostadsområdet Kronan. Förskolan erbjuder en utforskande lärmiljö med många uttrycksmöjligheter för barnens fantiserande, nyfikenhet och lust att lära. I ömsesidighet lär vi av och med varandra. Vi strävar efter att alla ska känna samhörighet och ta ett växande ansvar för varandra - Spira, Luleå, Sverige och världen.
Verksamhetsidé/Pedagogisk inriktning
Spira förskola är en demokratisk mötesplats för barn och familjer där vi utforskar världen genom naturvetenskap, estetiska uttryckssätt samt vad hållbar utveckling kan vara."
Spira förskola består av 6 stycken mötesplatser - Nyfikenheten, Upptäckten, Glädjen, Fantasin, Äventyret och Inspirationen. Namnen speglar en värdegrundstanke om att alla barn vill och kan lära. Ordet ”spira” står för innebörden av att växa, gro, sträva och något som vill utvecklas.
Spira förskola ska vara en plats där utbildningen genomsyras av nyfikenhet och fantasi - en plats för lustfyllt och kreativt utforskande av omvärlden. Detta genom olika uttrycksmöjligheter som demokratisk rättighet för lärande och samspel.
Barnen på Spira ska ha möjlighet att utforska natur och samhälle och få uppleva att deras tankar är värdefulla. Vi vill skapa möjligheter för alla barn att vara sitt bästa jag, för att också tillsammans bli vårt bästa vi.
Alla förskolor har ett systematiskt kvalitetsarbete och följer upp olika resultat. Resultaten analyseras och vi tar beslut om vad vi ska göra för att bli bättre.
Barns inflytande
Vi vill skapa möjligheter att upptäcka och respektera varandras tankar och åsikter, och i dialog förhandla kring dessa. På Spira förskola ska därför alla barn få möjlighet att uttrycka sina åsikter och känna att de kan påverka sin situation och vardag. Vi är lyhörda pedagoger och utgår ifrån barnens lust att prova, undersöka och upptäcka på många olika sätt i utbildningen. Vi uppmuntrar och utmanar barn och vuxna att vara nyfikna på varandra och vara lyhörda inför varandras tankar och idéer.
Föräldrasamverkan
Spira förskola ska vara en demokratisk mötesplats där barns, familjers och pedagogers röster tas tillvara. Vi vill utveckla en tillitsfull relation mellan förskola och hem via dagliga samtal och uppföljande utvecklingssamtal. När nya barn börjar på Spira välkomnas hela familjen och vårdnadshavarna bjuds in att vara en aktiv del av verksamheten under introduktionen. Vi har årligen föräldramöten, öppet hus och en grillfest på våren tillsammans med barnens familjer.
Vår vision: Alla barn och vuxna ska uppleva sig värdefulla. Spira förskola vill vi ska vara en plats där tilltro till en dialog finns för att synliggöra våra tankar och på så sätt utvecklas som individer. Vi anser att olika sätt att vara och tänka skapar mångfald. Vi vill ge värde åt förhandling och delaktighet, för att på så sätt skapa möjligheter att upptäcka och respektera varandras olikheter samt känna tillit till sin egen förmåga.
Vi vill skapa möjligheter för alla barn att vara sitt bästa jag, för att också tillsammans bli vårt bästa vi. Spira förskola ska vara en plats som präglas av omtanke, omsorg och respekt för allas lika värde, alla ska ha möjlighet att uttrycka sina åsikter. Ingen av diskrimineringsgrunderna (diskrimineringslagen) får bli ett hinder i barns utveckling, möjligheter och utmaningar. Alla ska respekteras för den person den är, alla ska känna sig välkomna till Spira förskola. Tiden på Spira förskola ska sätta positiva spår genom mötet med andra.
Varje barn och introduktion är unik och tiden för introduktionen varierar beroende på barnets behov och tidigare erfarenhet av förskolan. För att barn och föräldrar ska få en så bra start som möjligt på sin förskoletid brukar vi avsätta en till två veckor för introduktion.
När ni får er platsbekräftelse, ring förskolan för att komma överens om datum och tid för första besöket.
Kontakt
Spira förskola
Regementsvägen 1A
974 42 Luleå
Mötesplatser
Upptäckten: 0920-45 61 35, 073-075 69 13
Nyfikenheten: 0920-45 61 30, 072-561 15 70
Glädjen: 0920-45 61 32, 072-561 15 12
Fantasin: 0920-45 61 36, 073-067 89 15
Inspirationen: 0920-45 61 38, 073-076 66 14
Äventyret: 0920-45 61 34, 072-561 13 84
Rektor
Britt-Louise Eklund
0920-45 30 00
Relaterad information
Sidan uppdaterades den 30 augusti 2024