Luleå kommuns resursskola
Resursskolan riktar sig till elever som har behov av anpassade lärmiljöer, små elevgrupper och hög personaltäthet. På Resursskolan går elever i årskurserna 7-9, och den ligger på Kråkbergsskolan som finns mitt i Södra Sunderbyn. Elever från hela kommunen kan söka till Resursskolan.
Ansökningsperiod för läsåret 2025/2026
Ansökningsdatum för läsåret 2025/2026 är mellan den 15 november och den 13 december 2024.
Ansökan görs av elevens vårdnadshavare. Skolan bistår med den dokumentation som finns samlad om eleven och krävs för ansökan.
Höstterminen 2025 finns det sex sökbara platser i årskurs 7-9.
Eftersom ansökningsperioden till resursskolan har en annan ansökningstid än ordinarie skolvalet behöver vårdnadshavare ändå söka plats i den ordinarie skolan i skolvalet, om man avser att byta skola till en annan än anvisningsskolan. Detta eftersom beslut om eventuell skolplacering i Resursskolan kommer efter ansökningstiden i skolvalet.
Om Resursskolan
Undervisningen på resursskolan är flexibel så att varje elev utifrån sina förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt mot läroplanens mål. Utbildningen i resursskolan främjar också social gemenskap. Den utvecklar elevernas förmåga att självständigt och tillsammans med andra kunna ta till sig, fördjupa och använda kunskaper.
Utgångspunkten för att bli antagen till resursskola är att eleven har undervisats och ska undervisas utifrån grundskolans läroplan. Undervisningen sker enligt grundskolans kursplaner, mål och timplan med möjlighet att uppnå gymnasiebehörighet.
Resursskolan startar sin verksamhet från och med höstterminen 2025. Höstterminen 2025 finns det sex sökbara platser i årskurs 7-9. Från och med höstterminen 2026 kommer det utökas till totalt tio platser.
Ansöka till resursskolan
De som kan söka till Luleå kommuns resursskolan är elever som har varaktiga behov av särskilt stöd i:
- pedagogisk lärmiljö
- social lärmiljö
- fysisk lärmiljö.
Behoven ska vara så omfattande att det inte kan tillgodoses i den ordinarie skolan. Platser fördelas till de elever som har störst behov av det särskilda stöd som resursskolan kan erbjuda. Även elevgruppens sammansättning kan behöva vägas in vid bedömningen av vilka elever som har störst behov av särskilt stöd.
Ansökningsperioden är mellan den 15 november och den 13 december 2024.
Du ansöker med en blankett som skickas med brev.
Ansökningsblankett till resursskolan Pdf, 116 kB.
För att kunna hantera er ansökan behövs tillgång till dokumentation om elevens skolgång samt annan relevant information som avser elevens behov. Den informationen kan begäras ut från rektor på elevens nuvarande skola. I ansökningsblanketten ser ni vilka bilagor som ska skickas med ansökan.
Blanketten med bifogade bilagor skickas med brev till:
Antagningsteamet
Norra Strandgatan 5
972 39 Luleå
Behoven för eleven ska vara så omfattande att det inte kan tillgodoses i den ordinarie skolan. Trots särskilt stöd har en fungerande skolgång inte uppnåtts och behov av ytterligare stöd som inte går att tillgodose i den ordinarie skolan krävs. Bedömning av störst behov görs genom en sammantagen bild utifrån nedanstående kriterier.
Måluppfyllelse och pedagogisk lärmiljö
- En låg grad av måluppfyllelse och omfattande behov av individuella pedagogiska anpassningar och särskilt stöd
- Omfattande svårigheter med flexibilitet, planering och organisering av sin skoldag och skolarbete vilken skapar omfattande behov av nära vuxenstöd och anpassningar.
Sociala sammanhang/lärmiljöer
- Omfattande svårigheter i skolans olika sociala sammanhang vilket skapar stora behov av stöd avseende kommunikation och socialt samspel med både jämnåriga och vuxna
Den fysiska lärmiljön
- Omfattande svårigheter att vistas i den fysiska skolmiljön som ger ett behov av stora anpassningar
Skolfrånvaro
- Det finns ett mönster av långvarig och/eller återkommande skolfrånvaro. Orsaken till frånvaron är utredd och man har trots adekvata åtgärder inte lyckats komma tillrätta med den.
Ett antagningsteam med olika professioner inom elevhälsan och rektor på Resursskolan handlägger inkomna ansökningarna.
- Ett beslut om skolplacering på resursskolan sker efter en samlad bedömning av elevens behov.
- Om det finns fler sökande än platser så prioriteras elever som har störst behov av det särskilda stödet som resursskolan erbjuder.
Beslut om skolplacering skickas med post till foklbokföringsadress senast den 28 februari 2025.
Efter att du fått beslut om placering vid resursskolan kan du ansöka om skolskjuts till ditt barn om behov finns. Ansökan görs digitalt via Luleå kommuns webbplats och du söker skolskjuts av andra skäl, annan särskild omständighet. Du anger i ansökan i fritextfältet Övriga upplysningar att ditt barn har blivit placerad vid resursskolan.
Placeringen vid resursskolan ska regelbundet följas upp och utvärderas.
- En elev har rätt att gå kvar vid resursskolan så länge eleven behöver sådant särskilt stöd som resursskolan erbjuder för att hen ska kunna uppfylla de betygskriterier eller kriterier för bedömning av kunskaper som minst ska uppfyllas, eller för att hen ska undvika svårigheter i sin skolsituation.
- Att en elev uppfyller betygskriterierna eller kriterierna för bedömning av kunskaper innebär dock inte automatiskt att eleven inte längre behöver det särskilda stöd som resursskolan ger. Det kan i stället vara så att eleven uppfyller kriterierna just för att eleven får detta särskilda stöd.
Kontakt
Kråkbergsskolan
Folkhögskolevägen 4
954 42 Södra Sunderbyn
Kontaktpersoner antagningsteamet
Erica Ståhl, specialpedagog Resurscentrum, 0920-45 30 00
Anna Kandelin, professionsutvecklande skolkurator Resurcentrum, 0920-45 30 00
Film om Kråkbergsskolan
Skolans elevråd har tillsammans med sina lärare och rektorer bestämt vad de själva vill säga om sin skola i filmen "Min skola". Med sina egna ord berättar eleverna om vad som är bäst med skolan, hur kulturen är, vad som är speciellt med just deras skola och varför de tycker att du ska välja att gå där. Filmen är producerad hösten 2020.
Sidan uppdaterades den 24 oktober 2024