Kommunen erbjuder samhällsorientering för nyanlända som har en etableringsplan och nyanlända anhöriga som är vuxna och folkbokförda i kommunen.
Nyanlända flyktingar som har en etableringsplan ska delta i kommunens samhällsorientering. Deltagandet är obligatoriskt. Varje nyanländ erbjuds minst 100 timmars samhällsorientering. Den ska påbörjas så snart som möjligt och normalt vara avslutad inom ett år. Nyanlända anhöriginvandrare som har fyllt 18 men inte över 65 år och är folkbokförda i en kommun erbjuds också samhällsorientering.
Det som inte omfattas av samhällsorientering är medborgare i ett EES land eller Schweiz, går i gymnasieskolan, gäststuderande, gästforskare eller arbetskraftsinvandrare.
De som leder samhällsorientering har lämplig pedagogisk utbildning eller erfarenhet och ämneskunskap.
Vad innehåller samhällsorientering?
Samhällsorienteringen ska ge en grundläggande förståelse för det svenska samhället och en grund för fortsatt kunskapsinhämtande. I samhällsorienteringen ska betydelsen av de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingarna tas upp, likaså den enskildes rättigheter och skyldigheter i övrigt samt om hur samhället är organiserat och om praktiskt vardagsliv.
Samhällsorienteringen ska ge utrymme för dialog och reflektion och i möjligaste mån bedrivas på modersmålet eller annat språk som deltagaren behärskar väl. Den ska innehålla följande delar: