Välkommen till Luleå

Luleå kommun hälsar dig som ny student på Luleå tekniska universitet välkommen till Luleå. Vi hoppas du ska trivas! När du folkbokför dig här så bjuder vi på ett gratis busskort i fyra månader. Ett perfekt tillfälle att upptäcka hela Luleå.

Här har vi samlat det viktigaste du behöver veta om Luleå tillsammans med våra erbjudanden till dig som förstaårsstudent på LTU.

Gratis busskort

Luleå kommun bjuder alla LTU:s förstaårsstudenter som folkbokför sig i Luleå på ett busskort i fyra månader, till ett värde av 1 900 kronor.

Ett perfekt tillfälle att hinna upptäcka hela Luleå då busskortet gäller till och med den 31 december 2023. Du kan använda busskortet på alla linjer hos Luleå Lokaltrafik (LLT).

På LLT:s webb hittar du tidtabeller och annan nyttig information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hur gör jag för att få mitt busskort?

Du behöver ett studieintyg från Luleå tekniska universitet samt uppgifter från Skatteverket som visar att du är folkbokförd i Luleå.

Är du inte folkbokförd i Luleå, så gör du först en Flyttanmälan på Skatteverkets webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

1. Hämta ett registreringsintyg (studieintyg)

Intyget hämtas från www.student.ladok.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan visa upp registreringsintyget digitalt eller skriva ut.

Sökväg: Välj lärosäte / Choose University --> sök upp och välj Luleå tekniska universitet --> Logga in med din studentanvändare.
Välj Intyg i menyn uppe till höger --> Skapa intyg --> Välj registrerings­intyg --> Välj svenska --> Skapa. Klicka på länken för att se intyget som pdf.

2. Hämta ett folkbokföringbevis

Logga in på folkbokföringssidan på Skatteverkets webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och visa upp dina adressuppgifter digitalt. Du kan också skriva ut eller visa upp digitalt ett personbevis för adress från Skatteverkets webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

3. Visa intygen och hämta ut ett busskort

Se utlämningsställen nedan.

Utlämningsställen

22 augusti 2023
Besök Luleå kommuns monter på Nollemässan, tisdag 22 augusti klockan 10–16.

Plats: Ljusgården, C-huset (intill StiL Sportcenter) på Luleå tekniska universitet

23 augusti 2023 kl. 9–16
24 augusti 2023 kl. 9–16

25 augusti 2023 kl. 9–16
B-huset på Luleå tekniska universitet

Villkor

Busskortserbjudandet gäller dig som hösten 2023 är förstaårsstudent på Luleå tekniska universitet (dvs du startar dina studier i augusti/september 2023 och du har inte läst eller påbörjat ett program på LTU tidigare), studerar minst 75 procent och som folkbokfört dig i Luleå. Gäller även förstaårsstudenter som redan är folkbokförda i Luleå sedan tidigare. Erbjudandet kan endast användas under din första termin.

Busskortet gäller Luleå Lokaltrafik (LLT). Busskort som hämtas ut under höstterminen 2023 är giltigt 22 augusti–31 december 2023.

Registrera ditt busskort

Om du registrerar ditt busskort så kan det spärras om du blir av med det. Då kan du också få innestående period/reskassa överfört till ett nytt busskort.

För att registrera busskortet behöver du kortnumret som står dels på kortet och dels på kvittot som följer med kortet.

Registreringen gör du på LLT:s webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Studentpris på bussresor med Luleå Lokaltrafik (LLT)

Efter årsskiftet kan du fortsätta åka buss med studentpris. Det innebär att du får köpa din periodbiljett och reskassa till ungdomspris oavsett ålder.

För att få resa med studentpris behöver du ha studentlegitimation från Mecenat, WeStudents eller Studentkortet/stuk.co i respektive app med studentresesymbolen.

På LLT:s webb finns mer information om studentpris på bussresor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkomsthälsning från Luleås kommunalråd

Vårt kommunalråd Carina Sammeli hälsar dig varmt välkommen och tipsar om vad du inte får missa under din tid i Luleå.

Gratis nyheter från Luleå

På nyhetswebben Vårt Luleå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du gratis nyheter, fördjupningar och berättelser från Luleå.

Håll dig uppdaterad om din nya hemstad!

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Luleå kommun samlar de senaste nyheterna, bästa tipsen och de mest intressanta berättelserna från Luleå, kryddat med evenemangstips i ett nyhetsbrev. Du kan läsa om vad som händer i Luleå, vilka bostäder som byggs och vilka lediga jobb som finns.

Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden och vänder sig främst till dig mellan 18 och 35 år.

Enklast prenumererar du på nyhetsbrevet genom att anmäla dig här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tips till dig som flyttar till Luleå

Har du nyss flyttat till Luleå eller är på väg att flytta hit?

På vår Flytta till Luleå-webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information om hur du hittar bostad, vad du kan göra på fritiden och vilka jobb som finns.

Vi har även samlat kommunens jobberbjudanden på webben Jobba i Luleå kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns även information om sommarjobb och examensarbeten.

Vill du veta mer om Luleås attraktioner, restauranger, nattliv, shopping och mycket annat – besök Visit Luleås webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Luleå på fyra minuter

I Luleå är det nära, både människor emellan och till naturen. Kontrasterna mellan årstiderna ger Luleå det lilla extra.