Luleå kommun logo

Välkommen till Luleå

Luleå kommun hälsar dig som ny student på Luleå tekniska universitet välkommen till Luleå. Vi hoppas du ska trivas! När du folkbokför dig här så bjuder vi på ett gratis busskort i fyra månader. Ett perfekt tillfälle att upptäcka hela Luleå.

Här har vi samlat det viktigaste du behöver veta om Luleå tillsammans med våra erbjudanden till dig som förstaårsstudent på LTU.

Gratis busskort

Luleå kommun bjuder alla LTU:s förstaårsstudenter som folkbokför sig i Luleå på ett busskort i fyra månader, till ett värde av 1 900 kronor.

Ett perfekt tillfälle att hinna upptäcka hela Luleå då busskortet gäller till och med den 31 december 2021. Du kan använda busskortet på alla linjer hos Luleå Lokaltrafik (LLT).

På LLT:s webb hittar du tidtabeller och annan nyttig informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur gör jag för att få mitt busskort?

Du behöver ett studieintyg från Luleå tekniska universitet samt uppgifter från Skatteverket som visar att du är folkbokförd i Luleå.

Är du inte folkbokförd i Luleå, så gör du först en Flyttanmälan på Skatteverkets webblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1. Hämta ett registreringsintyg (studieintyg)

Intyget hämtas från studentportalen Mitt LTUlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du kan visa upp registreringsintyget digitalt eller skriva ut.

Sökväg: Mitt LTU --> Resultat och intyg --> Intyg --> Välj lärosäte / Choose University --> sök upp och välj Luleå tekniska universitet --> Klicka på blå knappen “Proceed and login”. Välj Intyg i menyn uppe till höger --> Hämta intyg --> Välj registreringsintyg --> Välj svenska --> Hämta. Klicka på länken för att se intyget som pdf.

2. Hämta ett folkbokföringbevis

Logga in på folkbokföringssidan på Skatteverkets webblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och visa upp dina adressuppgifter digitalt. Du kan också skriva ut eller visa upp digitalt ett personbevis för adress från Skatteverkets webblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

3. Visa intygen och hämta ut ett busskort

Se utlämningsställen nedan.

Utlämningsställen

23 augusti – 3 september 2021
Luleå kommun finns på plats på LTU följande dagar, klockan 11–14:

  • måndag–fredag, 23–27 augusti
  • måndag–fredag, 30 augusti–3 september

Plats: B-huset entréplan (mellan Service Point och hörsalen B192), LTU, Luleå

Från och med 4 september 2021
LLT Info, Smedjegatan 13H i Luleå centrum: öppettiderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Villkor

Busskortserbjudandet gäller dig som hösten 2021 är förstaårsstudent på Luleå tekniska universitet (dvs du startar dina studier i augusti/september 2021 och du har inte läst eller påbörjat ett program på LTU tidigare), studerar minst 75 procent och som folkbokfört dig i Luleå. Gäller även förstaårsstudenter som redan är folkbokförda i Luleå sedan tidigare. Erbjudandet kan endast användas under din första termin.

Busskortet gäller Luleå Lokaltrafik (LLT). Busskort som hämtas ut under höstterminen 2021 är giltigt 23 augusti–31 december 2021.

Registrera ditt busskort

Om du registrerar ditt busskort så kan det spärras om du blir av med det. Då kan du också få innestående period/reskassa överfört till ett nytt busskort.

För att registrera busskortet behöver du kortnumret som står dels på kortet och dels på kvittot som följer med kortet.

Registreringen gör du på LLT:s webblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studentrabatt på bussresor med Luleå Lokaltrafik (LLT)

Efter årsskiftet kan du fortsätta åka buss genom att ladda ditt busskort med studentrabatt. Det kan du bara göra på LLT Info, Smedjegatan 13H i Luleå centrum: öppettiderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kortet kan inte laddas på bussen, i LLT:s webbshop eller i deras Quickomater.

Studentrabatten gäller för alla studenter som studerar vid Luleå tekniska universitet mot uppvisande av giltig studentlegitimation.

Prisexempel: 20 bussresor för 320 kronor.

På LLT:s webb finns mer information om studentrabatten på bussresorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi bjuder dig på middag

Luleå kommun har som tradition att bjuda nya studenter på en välkomstmiddag på Kulturens hus i Luleå centrum. En norrländsk tacobuffé som är mycket populär och som brukar locka många studenter.

Under coronapandemin är välkomstmiddagen på Kulturens hus inställd. I stället bjuder vi dig som är eller blir folkbokförd i Luleå på ett presentkort – Luleå Citykortet, som du kan använda på de flesta restauranger och kaféer i centrala Luleå. Då får du välja själv var och när du vill äta din middag.

Kortet är laddat med 150 kronor, gäller 1 år och lämnas ut av Luleå kommun i samband med att du hämtar ditt busskort. OBS! Utlämning endast under perioden 23 augusti – 4 september på LTU (se tid och plats under "Gratis busskort/Utlämningsställen").

Här finns mer information om Luleå Citykortetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, bland annat var du kan använda kortet.

Villkor

Presentkortserbjudandet gäller dig som hösten 2021 är förstaårsstudent på Luleå tekniska universitet (dvs du startar dina studier i augusti/september 2021 och du har inte läst eller påbörjat ett program på LTU tidigare), studerar minst 75 procent och som folkbokfört dig i Luleå. Gäller även förstaårsstudenter som redan är folkbokförda i Luleå sedan tidigare.

Presentkortet lämnas endast ut under perioden 23 augusti – 3 september 2021 på LTU (se tid och plats under rubriken "Gratis busskort/Utlämningsställen").

Giltighetstid: 1 år

Välkomsthälsning från Luleås kommunalråd

Vårt kommunalråd Carina Sammeli hälsar dig varmt välkommen och tipsar om vad du inte får missa under din tid i Luleå.

Gratis nyheter från Luleå

På nyhetswebben Vårt Luleålänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du gratis nyheter, fördjupningar och berättelser från Luleå.

Håll dig uppdaterad om din nya hemstad!

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Luleå kommun samlar de senaste nyheterna, bästa tipsen och de mest intressanta berättelserna från Luleå, kryddat med evenemangstips i ett nyhetsbrev. Du kan läsa om vad som händer i Luleå, vilka bostäder som byggs och vilka lediga jobb som finns.

Nyhetsbrevet kommer ut en gång i månaden och vänder sig främst till dig mellan 18 och 35 år.

Enklast prenumererar du på nyhetsbrevet genom att anmäla dig härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips till dig som flyttar till Luleå

Har du nyss flyttat till Luleå eller är på väg att flytta hit?

På vår Flytta till Luleå-webblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns information om hur du hittar bostad, vad du kan göra på fritiden och vilka jobb som finns.

Vi har även samlat kommunens jobberbjudanden på webben Jobba i Luleå kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där finns även information om sommarjobb och examensarbeten.

Luleå på fyra minuter

I Luleå är det nära, både människor emellan och till naturen. Kontrasterna mellan årstiderna ger Luleå det lilla extra.

Fler filmer om Luleå finns på vår Youtubekanallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du veta mer om Luleås attraktioner, restauranger, nattliv, shopping och mycket annat – besök Visit Luleås webblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad: 2021-06-22Senast uppdaterad: 2021-06-22