Vybild över Gültzauudden och Luleå centrum och texten "Exjobb som spelar roll" i en cirkel

Examensarbete hos Luleå kommun

Luleå och den norra regionen är inne i en spännande tillväxtresa, där den gröna omställningen är en viktig del. Vi behöver hjälp att framtidssäkra vår stad och bjuder därför in dig som student att göra ditt examensarbete hos oss. Med nya perspektiv grundade i den senaste forskningen kan ditt exjobb spela roll för utvecklingen av Luleå, men också för samhället i stort.

Vill du göra ditt exjobb på Luleå kommun?

Just nu finns dessa exjobbsuppdrag som du kan anmäla intresse till.

Validitet och reliabilitet i enkätundersökningar bland skolungdomar​

För dig som läser en utbildning inom till exempel pedagogik eller samhällsvetenskap

Bakgrund

Ofta tillfrågas unga vad de tycker och tänker i olika frågor, inte minst inom skolan. Trygghetsenkäter fylls i av elever årligen, men speglar resultaten verkligen ungdomarnas uppfattningar?

Syfte

Detta examensarbete syftar till att öka förståelse för graden av validitet och reliabilitet bland skolungdomar samt om enkätundersökningar generellt kan anses vara är ett pålitligt verktyg för skolungdomars inflytande inom skolan.

Hur samarbetar skolan med arbetslivet?​

För dig som läser till exempel lärarutbildningen, hälsovetenskap, samhällsvetenskap eller ekonomi.

SSA - Samverkan Skola och Arbetsliv. Vi vet att elever idag gör omval i gymnasiet, väljer utbildningar utifrån låg kunskap om yrkeslivet och kanske inte alltid får rätt förutsättningar i skolan för att möta vad som väntar efter studenten. Lärarna har ett uppdrag att arbeta med studie- och yrkesvägledning men det är få som gör det systematiskt och medvetet, trots att Luleå kommun har en huvudmannaplan. Kunskapen om uppdraget ser olika ut för olika lärare och ämnen, men samtidigt kostar en misslyckad skolgång hundratusentals kronor varje år.

Mentorskapsprogram – gör det någon skillnad? Och för vem i så fall?​

För dig som läser en utbildning inom till exempel beteendevetenskaplig inriktning eller annat där ledarskaps- och organisationsområdet studeras.

Mentorskapsprogram är något som många organisationer bedriver inom ledar- och organisationsutveckling. Vi i Luleå kommunkoncern skulle gärna vilja ha att detta område genomlyst utifrån hur ett sådant program behöver designas och arbetas med för att ge effekt i en organisation. ​

Kan vinterväghållningen i Luleå ge minskad klimatpåverkan, lägre kostnader och minskad risk för negativ trafikpåverkan?​

För dig som läser en utbildning inom till exempel samhällsbyggnad eller ekonomi.

Vi har en servicedeklaration som säger att vi kan tillåta skottning av vägar till minst 4 meter bredd, att spara snö i kvarter och låta den smälta ned istället för att köra till snötippen på Porsön. Går det att simulera kostnader och klimatpåverkan med att snöröja "för fullt", det vill säga hela bredder och att köra bort all snö i förhållande till hur vi gör idag. Gärna också förslag på hur vi skulle kunna göra annorlunda.​

Riskbedömning vattenkvalitet​

För dig som läser en utbildning inom till exempel fastighet, VVS eller VA.

Vilka risker finns i/för kommunens fastigheter gällande vattenkvalitet?​

Journalistisk rapportering av skolan i Luleå kommun efter folkomröstningen om skolstruktur 2020

För dig som läser en utbildning inom till exempel statsvetenskap – politisk kommunikation.

Barn- och utbildningsförvaltningen var i samband med folkomröstningen om skolstrukturen 2020 väldigt kritiserad av medborgare och i olika medier.​

Efter det har processen med att utreda skolstrukturen präglats av medborgardialoger/inflytande samt satsningar på strategisk kommunikation. Kansliet/Kommunikation på BUF är intresserade av en undersökning om hur den journalistiska rapporteringen i lokalpressen har sett ut och om den har förändrats under tiden efter folkomröstningen. ​

Hur ser den journalistiska inramningen ut om skolan i Luleå och har den förändrats under åren 2020–2023?

Uttjänta avloppsanläggningar – deras vara eller icke vara?

För dig som läser en utbildning inom till exempel miljö.

I Luleå kommun finns åtminstone 4000 enskilda avlopp. Under kommunens pågående inventering av dessa avloppsanläggningar stöter vi på ett stort antal anläggningar som inte uppfyller kraven utifrån gällande lagstiftning. Inventeringen leder många gånger till att gamla anläggningar behöver bytas ut. Där har miljö- och byggnadsnämnden med stöd i miljöbalken (1998:808) en möjlighet att ställa krav på att hela eller delar av anläggningen även tas upp ur marken, och samtidigt behöver vi beakta skälighetsprincipen, det vill säga är det skäligt att ställa de kraven?

Examensarbetet innebär att du får möjlighet att utreda frågan och diskutera runt bedömningsgrunder för när det kan vara skäligt att ställa krav på borttagning av hela eller delar av uttjänta anläggningar, och när det är mer rimligt att låta den ligga kvar i marken. Det kan vara lämpligt att titta närmare på och föra ett djupare resonemang kring en eller flera av dessa frågor:

  • Skälighetsprincipen i 2 kap. 7 § miljöbalken, det vill säga den miljönytta som uppnås genom åtgärden i förhållande till exempelvis den monetära kostnaden.
  • Risker för mijön med att låta en anläggning ligga kvar i marken, vilket kan utredas utifrån vilket material som anläggningen består av och hur detta material åldras tillika vad blir då miljönyttan med att ta bort anläggningen ur marken.
  • Vad för typ av avfall de olika delarna av en anläggning kan betraktas vara och hur de ska hanteras utifrån bestämmelserna i miljöbalken samt avfallsförordningen (2020:614).
  • Den monetära kostnaden för att gräva upp och frakta bort olika typer av anläggningar, kanske är det rimligt att ställa den kostnaden i relation till fastighetens taxeringsvärde eller kostnaden för den nya anläggningen?
  • Kan det bedömas mer eller mindre skäligt att ställa krav på borttagning av en anläggning utifrån områdets egenskaper; varierande marksammansättning som hanterar eventuellt läckage på olika sätt, närheten till skyddsvärda områden, vattenskyddsområde, dricksvattentäkter etc.
  • Omvärldsbevakning, det vill säga höra dig för med andra kommuner hur de hanterar frågan, samt eventuellt även diskutera ämnet med Länsstyrelsen och Havs- och Vattenmyndigheten.

Ditt arbete och dina slutsatser kommer att ligga till grund för Luleå kommuns framtida riktlinjer för hur vi hanterar skälighetsavvägningen kring uttjänta avloppsanläggningar. Du har möjlighet att själv föreslå andra aspekter som behöver utredas och det kommer att finnas möjlighet att själv styra över omfattning på projekt-/examensarbetet.

Vi sitter i moderna lokaler centralt i Södra Hamn. Vi bistår med handledning i examensarbetet av en av våra miljöinspektörer som arbetar med inventering och prövning av avloppsansökningar.

Såhär skriver vår vägledande myndighet Havs- och Vattenmyndigheten: Tillsynsmyndigheten å sin sida, kan när anläggningen inte används längre, ställa krav på att den tas bort med stöd av 26 kap. 9 § i miljöbalken och de allmänna hänsynsreglerna i 2 kap. miljöbalken. Samtidigt ska skälighetsprincipen i 2 kap. 7 § miljöbalken beaktas. Om det exempelvis är väldigt svårt och kostsamt att gräva upp avloppsanläggningen, och det inte skulle stå i proportion med den miljönytta som uppnås genom åtgärden, så kan det innebära att hela eller delar av avloppsanläggningen kan accepteras att ligga kvar i marken.

Utvärdering av vilka insatser som leder till jobb och studier

För dig som utbildar dig till exempelvis arbetsterapeut.

Vilka insatser, från konsulter och arbetsledare på arbetsmarknadsavdelningen på Luleå kommun, gör att deltagarna går vidare till jobb eller studier?

Anmäl intresse för ett exjobbsuppdrag

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!




Vilket examensarbete är du intresserad av? * (obligatorisk)
Vilket examensarbete är du intresserad av?








Vad erbjuder vi dig?

  • Bygga nätverk.
  • Chans till jobb.
  • Case för ditt cv.
  • Bidra till samhällsutveckling.
  • Ersättning för exjobb utbetalas 27 augusti förutsatt att universitetet har godkänt exjobbet. Ersättningen är skattepliktig.

När du gör ditt exjobb inom Luleå kommun blir du inbjuden till nätverksträffar med möjlighet att skapa värdefulla kontakter, som kanske leder till framtida jobb. Du får ett bra case för ditt cv. Det är också ett sätt för dig att spela roll genom att bidra till samhällsutvecklingen.

Dessutom får du lön när exjobbet är klart! I dagsläget är ersättningen 1 000 kronor per poäng och exjobb.

Läs mer om tidigare exjobb i Vårt Luleå

Kontakt

Mejla oss på student@lulea.se om du har frågor om göra ditt exjobb hos Luleå kommun.

Sidan uppdaterades den 18 december 2023