Varför har Luleå kommun en visselblåsarfunktion?
Syftet med Luleå kommuns visselblåsarfunktion är att du anonymt ska kunna anmäla en chef i ledande ställning eller en nyckelperson inom Luleå kommun som har begått något allvarligt fel och du upplever att det inte är möjligt att hantera frågan öppet inom organisationen.
När ska funktionen användas?
Visselblåsarfunktionen ska användas om du misstänker oegentligheter. Det kan exempelvis vara muta, bedrägeri, stöld eller annan situation där någon får privat vinning eller fördel på grund av sin tjänsteställning eller att dess närstående gynnas på något sätt. Lagbrott, allvarligare tjänstefel och avvikelser mot interna regler och riktlinjer som ligger inom oegentlighetsområdet ska också anmälas.
Vem kan anmälas?
Personen som anmäls ska ha en ledande ställning eller en nyckelposition inom Luleå kommun. Exempelvis kommundirektör, förvaltningschef, person i ledningsgrupp eller person i nyckelposition som ansvarar för exempelvis stora inköp eller andra verksamhetskritiska funktioner.
När ska funktionen inte användas?
Funktionen är inte till för mer allmänna synpunkter på ledarskap, arbetsmiljö, verksamhetsplanering med mera. Den är inte heller lämplig för att rapportera känsliga HR-frågor som är kopplade till enstaka individer, dessa hänvisas till kommunens HR-funktion eller facklig företrädare.
Hur hanteras anmälningarna?
Handläggningen av ärenden sker av en intern förtroendegrupp inom Luleå kommun som kommer att bedöma ärendet och lämna rekommendation för vidare åtgärder till berörd verksamhet.
I första steget tas ärendet emot av databasföretaget Lantero. Om ärendet bedöms falla inom visselblåsarsystemets syfte skickas det vidare till en intern förtroendegrupp inom Luleå kommun. Personer som pekas ut i ett ärende informeras om pågående utredning så snart det är möjligt med hänsyn till utredningsarbetet. Vem som står bakom anmälan förmedlas inte, även om det skulle vara känt för utredarna.
Ärenden som faller utanför systemets syfte avskrivs som visselblåsarärenden. Hos kommunen tas utredda och avskrivna ärenden emot av Luleå kommuns centrala personalavdelning, som i sin tur hanterar ärendet med berörd verksamhet.
Hur garanteras min anonymitet som anmälare?
Rapporteringstjänsten är helt fristående från Luleå kommun för att det inte ska vara möjligt att genom exempelvis IP-adresser efterforska vem som står bakom en anmälan. Om du uppger mejladress kommer denna inte att vara synlig för handläggarna. Du måste själv vara noggrann med hur du uttrycker dig, så att det inte är uppenbart för mottagaren vem du är. Det är också viktigt att rensa eventuella bilagor från användarinformation som kan avslöja vem du är. All information kopplad till ett ärende raderas när ärendet är handlagt, så att ingen känslig information ska finnas lagrad längre än nödvändigt.
Om en uppgiftslämnare väljer att vara öppen med sin identitet kommer denne ändå uteslutande att vara känd för den grupp som utsetts att hantera visselblåsarärenden. Undantaget är om ärendet resulterar i en brottsutredning, då man som uppgiftslämnare kan komma att kallas som vittne.
Behöver jag som anmälare oroa mig för repressalier?
I Sverige råder repressalieförbud vilket innebär nolltolerans mot åtgärder ämnade att straffa någon som påtalat missförhållanden – faktiska eller upplevda – så länge agerandet skett i god tro. Medveten smutskastning eller ryktesspridning tolereras inte.
Har min anmälan någon koppling till Luleå kommuns IT-miljö?
I Luleå kommun lägger vi stor vikt vid transparens och tydlighet kring användarens integritet. Därför har vi upphandlat externa leverantörer av databas. Därmed har visselblåsarsystemet ingen koppling till Luleå kommuns IT-miljö.