Vigseln kan äga rum i stadshuset eller på annan plats, efter överenskommelse med vigselförrättaren.
Vid vigselceremonin ska två vittnen som fyllt 18 år närvara.
Innan ni kan gifta måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning görs för att kontrollera att det inte finns något lagligt hinder för vigseln.
Blanketten för ansökan om hindersprövning finns på Skatteverkets webbplats
. När Skatteverket har godkänt hindersprövningen skickar de Intyg hindersprövning och Intyg vigsel till er. Observera att handläggningen av hindersprövningen kan ta ett par veckor. De godkända handlingarna är giltig i fyra månader.
Du behåller ditt eget efternamn när du gifter dig. Om du vill byta eller lägga till ett efternamn ansöker du om det hos Skatteverket
.
För utländska medborgare gäller särskilda regler för ansökan om hindersprövning. Om en av er eller båda inte är folkbokförda i Sverige bör ni vända er till Skatteverkets servicekontor för information.
Två personer måste vara med under vigseln som vittnen. Det kan vara vänner eller släktingar. De ska ha fyllt 18 år och förstå ceremonin även om de inte kan svenska.
Vittnena ska kunna legitimera sig.
Minst en vecka innan planerat vigseldatum ska ni kontakta den vigselförrättare ni önskar och boka tid och plats för vigseln. Ni har då möjlighet att framföra era önskemål om vigselceremonin och komma överens med vigselförrättaren om hur den ska utformas. Kom ihåg att kontakta vigselförrättaren i god tid om ni vill ändra den bokade tiden eller avboka vigseln.
Välj vigselförrättare här.
När ni har kontaktat vigselförrättaren och kommit överens om tid och plats för vigseln ska ni anmäla vigseln till Luleå kommun via e-tjänsten Boka vigsel. Handläggare tar hand om bokningen och skriver ut obligatoriska handlingar till vigseln.
Om ni har frågor, vill ändra bokad tid eller avboka vigseln ska ni göra det via ert ärende i e-tjänsten. Kom ihåg att även kontakta vigselförrättaren.
Er anmälan behöver ha inkommit till kommunens vigseladministration minst en vecka för vigseldatumet.
Vigseln är kostnadsfri om den genomförs i Luleå kommuns stadshus. Om ni väljer en annan plats än stadshuset så kommer ni överens med vigselförrättaren om reseersättning.
När ni har skickat in anmälan om bokad vigsel via e-tjänsten får ni en bekräftelse om att bokningen är mottagen. Om vi behöver kompletterande uppgifter kontaktar vi er i första hand i ert ärende via e-tjänsten.
Handläggare hos oss tar hand om er bokning, skriver ut obligatoriska vigseldokument och lämnar över dem till vigselförrättaren.
På vigseldagen ska ni ta med er Intyg vigsel och Intyg hindersprövning som ni fått från Skatteverket, legitimation samt två vittnen till vigselceremonin. Om vigseln sker i stadshuset möter vigselförrättaren er vid receptionen. Om kommunen har ordnat vittnen så finns de på plats i vigselrummet till vigseln.
Efter ceremonin överlämnar vigselförrättaren ett vigselbevis till er. Kommunens handläggare skickar ett vigselintyg till Skatteverket som registrerar er vigsel. Handläggaren avslutar därefter ert ärende i e-tjänsten.