Till dig som säljer eller serverar Fairtrade i Luleå

För att få fortsätta vara en diplomerad Fairtrade City krävs det att stadens utbud och konsumtion av Fairtrade-märkta produkter ökar år från år. Luleå kommuns uppgift är att väcka intresse, skapa medial uppmärksamhet och driva på och bidra till att etiskt producerade varor blir alltmer lättillgängliga och hamnar i blickfånget i butiker, caféer, hotell och restauranger med mera.

Vill ni vara med och jobba för en rättvisare värld?

Hur kan du och din butik, restaurang, café, hotell eller företag delta i Fairtrade-arbetet i Luleå? Här hittar du några tips på vad ni kan göra för att bidra till en mer hållbar och rättvis värld!

Sälja eller servera Fairtrade-märkta produkter!

Har ni en butik eller en restaurang eller ett café kan ni sälja eller servera Fairtrade-märkta produkter. De vanligaste man tänker på är kaffe, te, kakao, socker och bananer men det finns också en mängd andra produkter att beställa och sälja eller servera.

Tröja från Stadium i Luleå av Fairtrade-märkt bomull

Tröja från Stadium i Luleå av Fairtrade-märkt bomull

Skylta upp och marknadsför att ni säljer eller serverar Fairtrade-produkter!

Det är enbart genom att tala om att ni har Fairtrade-märkta produkter som kunderna hittar dem. Undersökningar visar att en produkts placering med rätt information är mycket betydande för att kunden ska uppmärksamma och köpa varan! Två av tre konsumenter tittar på färre prisetiketter än antal varor som köps, så priset är inte alltid så viktigt. Många andra parametrar är viktiga för köpbeslutet.

Konsumenten gillar företag, butiker och restauranger som tar ansvar och tydligt visar detta! Det finns massor av fint skyltmaterial att beställa gratis på fairtrade.se till exempel fina flaggor, vippor, dekaler, affischer, skyltar med mera. Där kan du också hitta banners med mera till din webb så du kan tala om att ni säljer/serverar Fairtrade-produkter.

Visa upp ert utbud av Fairtrade-märkta produkter också genom att anordna produktevents och provsmakningar i din butik/café. Kontakta Fairtrade-samordnaren så kanske hen kan medverka och informera samtidigt.

Gå till webbutiken butik.fairtrade.se Länk till annan webbplats. för skyltmaterial och banners med mera

Skylt med reklam för Kicks Fairtrade-märkta hudvårdsserie på Kicks i Luleå

Skylt med reklam för Kicks Fairtrade-märkta hudvårdsserie på Kicks i Luleå

Ha Fairtrade-märkt kaffe, te och socker med mera i ert fikarum

Fråga efter Fairtrade-märkta alternativ hos er grossist och beställ hem Fairtrade-märkt kaffe, te, socker, kakao, drickchoklad, bananer med mera.

World Fairtrade Challenge går av stapeln andra helgen i maj varje och då ska så många som möjligt över hela världen fika Fairtrade samtidigt!

World Fairtrade Challenge går av stapeln andra helgen i maj varje och då ska så många som möjligt över hela världen fika Fairtrade samtidigt!

Delta i årliga nationella och internationella marknadsaktiviteter

Marknadsför era Fairtrade-produkter som är lämpliga under de olika kampanjerna lite extra med hjälp av erbjudanden, extra exponering, events mm under t ex nedanstående marknadsaktiviteter

  • Alla hjärtans dag 14 feb
  • World Fair Trade Day och World Fairtrade Challenge, andra helgen i maj
  • Fairtrade Fokus, v 41-42 i oktober

Sidan uppdaterades den 25 januari 2024