Kollektivtrafik i Luleå

I Luleå finns bra möjligheter att åka kollektivt. Luleåborna är nöjda med sin kollektivtrafik och Luleå lokaltrafik ligger i topp i landet vad gäller kundnöjdhet.

Aktuellt just nu!

Gratis sommarlovsresor för barn och ungdomar

Luleå kommun erbjuder gratis kollektivtrafik under sommarlovet för barn och ungdomar upp till 19 år.

Gratis buss gäller under perioden 13 juni till 19 augusti 2024 för resor med både Luleå Lokaltrafik (LLT) och Länstrafiken inom Luleå kommun.

Ungdomar som fyllt 18 år kan ansöka själva. Vårdnadshavare ansöker för barn under 18 år.

Utökade busslinjer till Sörbyarna och Hällbäcken

Länstrafiken utökar sin trafik under sommaren och hösten. Flera orter berörs av utökningen av busstrafiken, bland annat Måttsund, Kallax, Antnäs, Alvik, Långnäs, Ale, Klöverträsk, Ersnäs, Brändön och Bensbyn. Det kan handla om fler bussturer, kvällstrafik och helgtrafik. Förändringarna kommer implementeras eftersom och

LLT - Luleå lokaltrafik

På lokaltrafikens huvudhållplats på Smedjegatan stannar alla LLT:s stomlinjer, lokallinjer och nattbussar. Förutom dessa linjer finns ett antal direktbussar mellan vissa stadsdelar och större arbets- och utbildningsplatser. Lokaltrafikens stomlinjer har hög turtäthet under de delar av dygnet då många vill resa, på morgonen och sen eftermiddag.

Målet är att resandet med kollektivtrafiken ska fördubblas. Mellan åren 2006 och 2016 ökade antalet resor som gjordes med LLT med drygt 40 %.

Luleå kommun arbetar tillsammans med bland annat Regionala kollektivtrafikmyndigheten, Luleå Lokaltrafik och Länstrafiken för att utveckla och förbättra möjligheterna att åka med kollektivtrafiken i kommunen.

Upprustning och tillgänglighetsanpassning av busshållplatser

Luleå kommun ansvarar för kollektivtrafikens infrastruktur. Vi arbetar årligen med att bygga om och förbättra hållplatserna och målet är att alla hållplatser ska vara tillgänglighetsanpassade för att möjliggöra för så många som möjligt att åka buss.

Exempel på åtgärder som görs är att bygga om hållplatsplattformarna så de hamnar på samma nivå som bussarna. Hållplatserna får även taktila plattor för att underlätta för de som ser sämre. Där det behövs kommer hållplatserna även att kompletteras med belysning. 

Bussen har förtur

För att bussarna ska ha hög framkomlighet har de prioritet i trafiksignalerna som slår om till grönt när bussarna närmar sig. Dessutom finns det bussgator på några platser i staden där bussen får en genväg gentemot övriga motorfordon.

Under 2018 invigdes de första elbussarna som började trafikera stadens gator.

Pendeltåg

Den 1 april 2021 gick premiärturen för pendeltåget mellan Luleå och Haparanda. Det stannar i Notviken, Sunderby sjukhus, Boden, Kalix för att till sist stanna i Haparanda.

 • Tåget avgår tre gånger/dag åt vardera hållet
 • Restid: ca 1 timme och 50 minuter
 • Fri tillgång till internet ombord
 • Ombord på tåget finns bistro med möjlighet att köpa kaffe eller
  något ätbart
 • På stationerna finns det cykelställ samt parkeringsplatser med motorvärmare om du vill cykla eller behöver ta bilen till tåget.
 • Kopplat till Norrtågs avgångar och ankomster kommer lokaltrafiken att ansluta busstrafik. Se tidtabell för hela din resa med tåg/buss: www.resrobot.se
 • Biljetter köps: via www.norrtag.se eller direkt på tåget (+10% i serviceavgift) eller via resecentrum
 • 25% rabatt för pensionärer, studenter, och ungdom
 • Barn som inte fyllt 16 år reser gratis tillsammans med vuxen (max 2 barn/vuxen)
 • Du kan få trafikinformation direkt i mobilen om du registrerar ditt mobilnummer på norrtag.se

Lokaltrafiken - LLT

LLT - Luleå Lokaltrafik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Luleå lokaltrafik, LLT, kör kollektivtrafiken inom Luleå tätort. LLT Info hittar du på Smedjegatan vid huvudbusshållplatsen.

Länstrafiken Norrbotten

Länstrafiken Norrbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länstrafiken Norrbotten har cirka 145 i busslinjer i hela länet. Med Länstrafiken kan du åka kollektivtrafik både inom Luleå kommun samt över kommungräns till övriga kommuner i länet.

Luleå busstation Länk till annan webbplats. hittar du längs Storgatan i östra delen av centrum.

Sjukresor

Länstrafikens beställningscentral ansvarar för Region Norrbottens sjukresor i Norrbotten. Mer information om sjukresor och bokning hittar du på Länstrafikens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Luleås flygplats, Luleå Airport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ligger cirka en mil från Luleå centrum. Härifrån finns direktflyg till flera orter i landet och charterflyg till utlandet.

https://www.swedavia.se/lulea/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Flygbuss Luleå lokaltrafik, LLT

Till och från Luleå Airport åker du enkelt med lokaltrafiken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Från flygplatsen tar det knappt en kvart in till centrum. Lokaltrafikens linje 4 och linje 104 kör till flygplatsen.

Tidtabeller och mer information om trafiken hittar du på LLT:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Flygbussen stannar vid flera hållplatser i centrum. På kartan nedan ser du var flygbussen stannar i centrum och var du enkelt kan byta till lokaltrafikens och länstrafikens övriga linjer.

Flygbil Länstrafiken Norrbotten

Flygbilen kör dig från din närmaste busstation till/från Luleå Airport och trafikerer i båda riktningar Haparanda, Hedenäset, Jokkmokk, Kalix, Sangis, Seskarö, Töre, Vuollerim, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå. Avgångar måndag–söndag, morgon och kväll.

Bokningsinformation och priser hittar du på Länstrafikens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan uppdaterades den 16 juli 2024