Information vid kursstart

Vuxenutbildningens bibliotek ligger på plan 2, nära entré E.

Kurslitteratur för dig som studerar på grundläggande nivå, med Vuxenutbildningens lärare: du får låna kurslitteraturen under den tid du studerar kursen. Du behöver alltså inte köpa böckerna.
Kurslitteratur för dig som studerar på gymnasial nivå, med Vuxenutbildningens lärare: kurslitteraturen finns i minst två exemplar på biblioteket. Det ena exemplaret är ett så kallat snabblån, som du kan låna till nästa dag som biblioteket har öppet. Det går inte att reservera eller förlänga snabblånet. Det andra exemplaret, med två veckors lånetid, går att reservera och förlänga om ingen annan står i kö.

För dig som vill/måste köpa din kurslitteratur:

När det gäller kurslitteratur finns flera olika varianter. Många läroböcker finns numera både tryckta och digitala (men de digitala kallas lite olika: interaktiva böcker, digitala läromedel, e-läromedel, online o s v). De digitala brukar också innehålla extramaterial och ljudfiler – väldigt bra om man lättare tar till sig information genom att lyssna! De är dessutom billigare än de tryckta böckerna men man har bara tillgång till dem en viss tid. Välj tillräckligt lång tid! Du kan köpa böcker i vår lokala bokhandel Akademibokhandeln (i Shopping) eller hos webbutiker.

Några exempel på webbutiker som säljer till privatpersoner: Adlibris Länk till annan webbplats., Akademibokhandeln Länk till annan webbplats., Bokus, Länk till annan webbplats. cdon Länk till annan webbplats., Digibok Länk till annan webbplats.. eläromedel.se Länk till annan webbplats. och ordochbok.se Länk till annan webbplats.
I ”Ljusgården” finns en anslagstavla med kurslitteratur till salu. Det är tidigare elever som säljer de böckerna. Även på Blocket och säljsajter på exempelvis Facebook kan du hitta begagnad kurslitteratur. Om du köper böcker av privatperson – se till så att du köper rätt upplaga! Det görs lättast genom att kontrollera bokens ISBN. Ibland byter vi kurslitteratur och ibland kommer det ny upplaga av den bok vi använder. Biblioteket säljer inte böcker.

För att låna behöver du ett lånekort. Om du inte har något lånekort kan du få ett om du visar giltig legitimation.
Om du har glömt ditt lånekort kan du låna ändå, om du visar giltig legitimation.
Kurslitteratur lånar vi ut till våra studerande. Övrig media lånar vi ut till de som har lånekort (eller är beredda att skaffa)

Om biblioteket är stängt går det bra att lämna tillbaka böcker i trälådan utanför biblioteket.
Det kostar inget att låna böcker men om du lämnar tillbaka för sent kan du behöva betala en avgift eller betala boken.

I biblioteket finns trådlöst nätverk och fyra datorer som är anslutna till internet och skrivare/kopiator/scanner.

Det finns digitala tjänster som är mycket användbara för elever:
www.inlasningstjanst.se Länk till annan webbplats. Hos Inläsningstjänst finns inlästa läromedel (i många ämnen), lättlästa böcker samt studieguider (mest till vårdämnen) och filmer på flera språk.Kontakta din lärare för att få ett konto hos Inläsningstjänst.

www.ne.se Länk till annan webbplats. Nationalencyklopedin online är inte bara ett uppslagsverk utan innehåller också bland annat ordböcker, filmer från UR och BBC, temapaket och databaser som t ex Världens länder och Världens religioner. Du når ne.se via Teams: gå till appar i vänstra kolumnen, välj NE, klicka på Lägg till [blå platta] och slutligen Logga in med Microsoft.

Det finns också andra digitala tjänster som du får tillgång till genom ditt lånekort och PIN-kod, t ex e-böcker och e-ljudböcker (i Biblio-appen), dagstidningar, tidskrifter, artikeldatabaser, Landguiden. De kan du läsa mer om under rubriken E-tjänster på: https://www.bibblo.se Länk till annan webbplats. Kontakta Vuxenutbildningens bibliotek eller valfritt folkbibliotek i Norrbotten om du saknar PIN-kod eller har glömt den.

Har du något läshinder som gör det svårt för dig att läsa tryckt text? Ta kontakt med bibliotekarien och specialpedagogiska teamet för tips och tjänster som underlättar för dig.

Andra frågor?

Vill du ha hjälp med att söka information till exempelvis ett fördjupningsarbete? Få hjälp med källkritik eller att skriva en källförteckning? Ladda ner Biblio-appen? Ta kontakt med bibliotekarien!

Välkommen till Vuxenutbildningen och till biblioteket!

Margareta Eriksson, bibliotekarie

E-post: bibliotek@amf.lulea.se
Tfn: 0920-45 43 12
(OBS! Endast biblioteksfrågor)

Sidan uppdaterades den 25 januari 2023