Tulpanflickan

En kvinna och samtidigt en växt, där bröstkorgen som centrum för våra känslor, utgörs av en frodig och färgstark blomma. Men denna kvinna är inget ljuvt blomster, ingen blyg viol eller milt rodnande ros. Hon ler visserligen tämligen lent, men hon har horn på huvudet och runt henne slingrar sig ormar.

För tillfället ser ormarna för all del glada och tillfreds ut, men även om ingenting hos denna tulpankvinna verkar aggressivt känns hon knappast helt harmlös.

När man ser denna livsbejakande och fria kvinnofigur vill man gärna associera henne till mytens Lilith, som blivit något av en symbol för en kvinna så självständig att hon blir ett hot. Eller kanske är hon en symbol för själva livet: Det obändigt växande, ymniga, glädjerika men samtidigt farliga och hotfulla livet.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

2005 Ulrica Hydman-Vallien

Tuna

Skulptur i glasfiber

Visa på karta

Om konstnären

Ulrica Hydman-Vallien

Ulrica Hydman-Vallien 1938 - 2018, växte upp i Stockholm där hon även utbildade hon sig inom glas och keramik på Konstfack. Hon var en både folkkär och internationellt etablerad formgivare och konstnär inom många områden: glas, keramik, textil, akvarell- och akrylmåleri - och det är kanske framför allt med sina glasarbeten hon vunnit de största framgångarna. Tillsammans med sin man, glaskonstnären Bertil Vallien, bodde och verkade hon i glasbruksorten Åfors.

Hennes konstnärliga uttryck är aldrig att ta fel på; alltid färgstarkt, kraftfullt, nästan vildsint, förmedlas bilder som ibland kan tyckas komma direkt ur det undermedvetna, ur ens häftigaste drömmar, och som kan kännas både nära och universella, trygga och farliga, uppsluppna och djupt sorgsna.

Ulrica Hydman-Vallien har haft utställningar över hela världen, hon fick också många priser och finns representerad på många betydelsefulla museer runt om i världen.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023