Muralmålningar utan titel

I Lars Piraks målningar på de två gavlarna av hyreshusen kan man se vad som var viktiga inspirationskällor för honom: Den mäktiga naturen i fjällen och den samiska kulturen. Kanske särskilt renen, som han upplevde har en inre dimension som han ville förmedla; som själens spegel och som en symbol för den samiska kulturen.

På den ena gaveln ser man midnattssolen, stor och röd, avteckna sig mot den nattljusa himlen. På dess yta och inom den finns renen, som för att tala om att här, i fjällen under sommaren, är vi i sameland och här är renen det centrala; medelpunkten i livet liksom en stor, strålande sol utgör himlens centrum.

I den andra bilden målas en bild ur det traditionella samiska livet upp; två samer står nere i vattnet, en av dem håller fast en ren i ett rep, vallhunden iakttar dem ivrigt. Med hjälp av båten som ligger på stranden har de just kommit över vattnet, ledarrenen som de håller i repet har dragit med sig resten av flocken. Den bildar ett mörkt ringlande streck över vattnet där den håller på att simma mot dem från andra sidan sjön.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

2002 Lars Pirak

Tuna

Muralmålning

Visa på karta

Om konstnären

Lars Pirak

Lars Pirak (1932 - 2008) var en förgrundsgestalt inom den samiska konsten; han var en av dem som kraftfullt verkade för att både förnya den samiska kulturtraditionen och föra ut den till en större publik och han bidrog också väsentligt till att höja dess status. Han förmedlade sin kultur på många sätt: han tecknade och målade i akvarell och olja, han snidade i trä och horn, han skissade förlagor till vävnader och han jojkade och skrev.

Född 1932 i Tuorpons sameby vid fjällsjön Karats stakade Pirak tidigt ut sin konstnärliga bana: år 1949 deltog han i sin första utställning, i Lillehammer i Norge, där han visade en vävsked och knivar. Ett av Lars Piraks mer ovanligt placerade offentliga konstverk är monumentalmålningarna på Akkats kraftstation utanför Jokkmokk, som även Bengt Lindström och Lars J:son Nutti var med om att utsmycka.

Han utförde även utsmyckningar vid bland annat Piteå stadshus och Samernas folkhögskola i Jokkmokk och han finns representerad på museer över hela världen.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023