Människornas luft och eld

I utsmyckningen av Norrbottensteatern, där även bokstäverna som bildar "Norrbottensteatern" ingår, står människoliknande figurer på varandra. Det är människor i glödande färger, varma människor, människor som eldsjälar, som bär upp varandra på sina armar och på så vis når oanade höjder, högt upp i himlen.

Konstverket kan ses som lovsång till engagemang och gemenskap; till att tillsammans hjälpa varandra. Då kan man nå så mycket längre än man gör på egen hand, då kan man jublande sträcka upp armarna i det oändliga lufthavet.

Konstnären Erling Johansson vill i sina offentliga verk vara utåtriktad och lätt att ta till sig, han har bland annat sagt: "Alla människor skall kunna känna en fysisk och själslig kontakt med konstverket. Jag anser att de offentliga verk som finns, är till för att förbättra människans hälsa just genom den naturliga kontakten."

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

1986 Erling Johansson

Norra hamn

Lackerat stål

Visa på karta

Om konstnären

Erling Johansson

Erling Johansson föddes 1934 i Sarvisvaara och bor och verkar numera i Stockholm, Paris och Sarvisvaara. Efter studier vid Konstakademien i Stockholm och Ateneum i Helsingfors hade han sin första separatutställning i Stockholm 1963. Sedan dess har han haft separatutställningar i framför allt Sverige och Frankrike, gjort prisbelönade experimentfilmer och skapat ett flertal offentliga utsmyckningar runt om i landet.

Han är en konstnär med ett omisskännligt eget uttryck. Det ger sig kanske tydligast till känna i hans porträttmåleri, där den avporträtterades ansikte byggs upp av facetter i klara, starka färger.

Erling Johansson finns bland annat representerad på Nationalmuseum och Moderna Museet, Statens porträttsamling på Gripsholms slott och Statens filmhistoriska samlingar på Svenska Filminstitutet och etablerad även utomlands.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023