Konstverket Hundra uppsatta himlar med grafitti på

Hundra uppsatta himlar

En stor rektangel, intensivt blå, tornar oväntat upp sig i skogsdungen. När en åskådare fick se den utbrast hon: "Det är som om en bit av himlen fallit ner!" Verket är en del i en serie av skulpturer; rektanglar i olika storlekar, alla målade i den starka blå färgen och uppsatta på olika platser runt om i hela världen.

När hela verket är färdigt ska det omfatta hundra sådana rektanglar. Konstnären sträcker ut sitt omfång och skapar ett världsomspännande verk, ett verk som sträcker sig över de gränser som människan stakat ut. Men himlen har människan inte lyckats begränsa, i suveränitet välver den sig över jorden, oberoende av länders gränser, och kanske är det den friheten konstnären vill efterlikna; att med alla sina himlar upphäva människans konstgjorda skiljelinjer.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

Vy över Hundra uppsatta himlar med omgivande skog

2003 Dennis Malbos

Centrum

Plåt

Visa på karta

Om konstnären

Denis Malbos

Denis Malbos är född 1948 i Frankrike och han bor i staden Bry sur marne. Ofta utvecklar han sina arbeten i serier där han undersöker förhållandet mellan rymd och plats; hur människan ska förhålla sig till landskapet, hur vi ska se det, vara i det, låta det få en plats inom oss — men samtidigt låta det vara en rymd utan av oss konstgjorda gränser.

Malbos har medverkat i flera samlingsutställningar i Frankrike, men även i Belgien
och Korea, och har även haft en rad egna utställningar i sitt hemland. Skulpturen kom till under Luleå sommarbiennal 2003.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023