Bild i skymningsljus över Fåglar i flykt

Fåglar i flykt

De främre svalorna med sina svepande linjer och mäktigt utspända vingar bildar en form likt en pilspets och ger verket en tydlig riktning: Framåt! På så vis kan verket sägas spegla den starka framtidstro som på 50-talet genomsyrade samhället, där utvecklingen på alla håll tycktes gå framåt och allt bara bli bättre.

Det är liv och rörelse i det luftiga verket; man kan nästan se hur de gracila och ändå kraftfulla främre fåglarna sveper genom lufthavet som på lek, medan de bakre, tyngre formade fåglarna mer envist målmedvetet pilar framåt.

Fåglar i flykt utfördes på uppdrag av Riksbyggen och var Grubbströms första offentliga utsmyckningsuppdrag. I sin utformning med de stiliserade fåglarna som gemensamt bildar ett geometriskt mönster är skulpturen en representant för mycket av det sena 50- och tidiga 60-talets konst.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

Vy över konstverket Fåglar i flykt och den innergård det står på.
Konstverket Fåglar i flykt

1958 Henry Grubbström

Centrum

Järnskulptur

Visa på karta

Om konstnären

Henry Grubbström

Henry Grubbström (1924 — 2006), föddes i Luleå som son till en fyrvaktmästare och växte upp på olika fyrförsedda öar i Bottenviken.

Han utbildade sig till teckningslärare på Konstfackskolan i Stockholm och arbetade som sådan på Luleå högre allmänna läroverk från 1950 fram till 1965 då han flyttade till Sundsvall. Han designade även produkter som såldes via Hemslöjden i

Norrbotten, skrev ett antal böcker om form och design och formgav broschyrer för företag och kommuner. I Sundsvall var han initiativtagare till Konst- och miljöskolan, numera Konstskolan i Sundsvall, som han även arbetade som föreståndare på.

Grubbström utförde ett antal offentliga konstverk i Luleå och formgav bland annat gonggongen i Kiruna stadshus.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023