Konstverket Blåklocka på natten då skulpturen lyser blått

Blåklocka

Genom slag på klockor och historiskt sett kyrkklockor kunde man signalera och varna för faror och brand. Hämén blandar gammalt och nytt i skulpturen bredvid Luleås nya räddningsstation.

I stationen finns tre verksamheter, SOS Alarm, Ambulanssjukvården och Räddningstjänsten. Dessa tre verksamheter symboliseras i Thomas Häméns konstverk genom att den klockstapel som håller upp den stora klockan endast har tre ben och inte fyra vilket brukar vara det normala.

Klockan innehåller en blå glaskula som i sin tur innesluter en ljuskälla, som lyser när det är mörkt ute. Konstverket (liksom verksamheterna i räddningsstationen) ingjuter trygghet och vakar över oss, vi kan sova tryggt om nätterna.

Genom en rastrering i klockan med tunna aluminiumplattor uppstår en moari-effekt och man får intrycket att ljuset snurrar på samma sätt som i vanliga utryckningsfordon. Dock är ljuset stilla, det är bara din egen rörelse som skapar denna effekt. Som betraktare måste man alltså själv aktivera sig och därmed konstverket, man blir inbjuden och en del av konstverket.

Titeln Blåklocka sammanfattar både hur konstverket ser ut och vad det innehåller. Men titeln refererar också till blomman med samma namn som inte bara är älskad utan också utnämnd till Sveriges nationalblomma.

Foto: Magnus Stenberg, Luleåfotograferna.

Drönarbild av Blåklocka och räddningsstationen den står bredvid
Statyn Blåklocka, upplyst i blått på natten

2023 Thomas Hämén

Porsödalen

Skulptur

Om konstnären

Thomas Hämén

Thomas Hämén (f. 1987) är utbildad vid Kungliaga konsthögskolan i Stockholm samt vid de Ateliers i Amsterdam. Han har haft utställningar på olika platser i Sverige och även internationellt och har hunnit genomföra några offentliga konstinstallationer, denna är den första i hemstaden Luleå.

I sin konst hämtar Hämén ofta inspiration från naturvetenskap och teknik. Han inkluderar även gärna rörelse i sin konst på ett eller annat sätt. Han arbetar i olika tekniker och material och använder gärna referenser till äldre konst och historiska källor som han bearbetar konstnärligt.

Sidan uppdaterades den 15 november 2023