Program Bok & Bild lördag 21 oktober
Här hittar du lördagens program på Bok & Bild. Fler föreläsare och gäster tillkommer.
11–11.45 Cassius Fadlabi
Lokal: Lilla salen i Kulturens hus
11–11.45 Anna Sellén
Livet utan ekorrhjulet
Lokal: Olga Bardh i Kulturens hus
Samarrangeras med studieförbundet Vuxenskolan
Anna Sellén spelar och sjunger om sin resa där hon har utforskat olika dimensioner av förändring. Efter att ha levt ett ohållbart liv i ekorrhjulet, som varken kropp eller själ mådde bra av, sa hon upp sig från sitt deltidsjobb som musiklärare för att satsa helhjärtat på musiken. Anna har en stark drivkraft i att bidra till en positiv förändring, både för sig själv och andra. Hennes fokus är främst kvinnor i sin ålder, men även andra åldrar och kön.
12.15-13.00 Moa Backe Åstot och Ann-Helén Laestadius
Om identitet, normer, nutid och historia
Lokal: Lilla salen i Kulturens hus
Moa Backe Åstot är renägande same och bosatt i Jokkmokk. Ann-Helén Laestadius är uppvuxen i Kiruna med samiska och tornedalska rötter i Nedre Soppero. Båda är prisbelönta författare som på olika sätt skildrar samernas liv och utsatthet.
Moa Backe Åstots romandebut Himlabrand är en berättelse om arv, släktrelationer och ett uråldrigt band till de samiska traditionerna. En berättelse om sorg, kärlek och rätten att själv definiera vem man är. Författaren är aktuell med den nya boken Fjärilshjärta om Vilda som inte blir trodd när hon säger att hon är same eftersom hon varken bär kolt eller talar samiska.
Ann-Helén Laestadius, som numera bor i Solna, återvänder alltid till rötterna i sina böcker. Boken Stöld är en nutidsberättelse som skildrar en verklighet i norr där polisen inte utreder renar som tjuvjagas och dödas. Det är en spännande roman om konflikter på mindre orter, och en samisk familj och släkt som kämpar för sin rättvisa. Den senaste boken Straff handlar om nomadskolan på 1950-talet, svenska statens största svek mot samer. Boken berättar om konsekvenserna av nomadskolan trettio år senare, och hur den har krossat generationers språk och familjeband.
Samtalet mellan Moa Backe Åstot och författaren Ann-Helén Laestadius leds av Tina Harnesk, som debuterade 2022 med romanen Folk som sår i snö. Tina brinner för urfolkets berättelser och tror på litteraturens unika kraft att både hela och ena, därför är ämnet för detta samtal i hög grad en hjärtefråga för henne.
12.15–13.00 Robin Eriksson Franzén
Om att fånga skogens själ
Lokal: Olga Bardh i Kulturens hus
Samarrangeras med studieförbundet Medborgarskolan
Robin Eriksson Franzén är en landskapsfotograf och filmskapare. Hösten 2015 valde Robin att följa sina drömmar, och flyttade 100 mil upp till Norrbotten. Han har de senaste sex åren jobbat på ett egenfinansierat filmprojekt Deep Roots, en film om Sveriges sista urskogar. Ett projekt där han under perioder levde ensam i den bistra vinterkylan, för att fånga magiska filmsekvenser på bland annat norrsken.
Robin har vunnit flertalet priser för sina verk och hans filmer samt fotografier har visats på BBC, IBC och SVT.
13.00 Bland drakar och dragqueens
Lokal: Stadsbiblioteket i Kulturens hus
Samarrangeras med Luleå stadsbibliotek
Boka din plats
Fritt inträde, boka din plats på kulturenshus.com Länk till annan webbplats.. Biljetterna släpps 6 oktober.
För barn 3–7 år.
Kom gärna uppklädd eller utklädd!
Samarrangeras med Luleå stadsbibliotek
Bland drakar och dragqueens heter det prisbelönta teatersällskapet med kända svenska dragartister som framför interaktiva sagostunder för barn. Sedan 2017 turnerar sällskapet runt hela Sverige.
Läsandet minskar bland barn och unga idag. Samtidigt ökar mobbing och utanförskap. Det vill vi ändra på.
Författaren och regissören Petter Wallenberg har därför grundat Nordens största dragshowteatersällskap Bland drakar och dragqueens där kända svenska dragartister framför interaktiva sagostunder för barn. Sedan premiären 2017 på Stadsbiblioteket Stockholm har vi turnerat i hela Sverige till fullsatta bibliotek, teatrar och skolor. Artisterna – Inga Tvivel, Björta och Tant Henrik – är professionella skådespelare från Sveriges största teaterscener som Kungliga Operan och Stadsteatern, samt utbildade lärare och pedagoger.
Varje sagostund är en färgsprakande konfettibomb där dragshowens glamour möter sagornas värld. Det blir ett unikt möte som lockar till läsande och visar att alla människor får vara som de vill. Med hjälp av engagerande scenkonst och inkluderande pedagogik gör vi publiken till aktiva deltagare som får sjunga, dansa, fantisera och uttrycka sig fritt!
Bland drakar och dragqueens har vunnit Pelle Svanslös Våga vara snäll-pris, lyfts fram som Läsande Förebilder av Bonnierförlagen, Läsrörelsen och Berättarministeriet. För sitt arbete med Bland drakar och dragqueens utnämndes grundaren Petter Wallenberg till Årets folkbildare 2022 av Stockholms stad.
WEBB, SOCIALA MEDIER OCH KONTAKT
Hemsida: www.blanddrakarochdragqueens.se
Facebook: www.facebook.com/BlandDrakarOchDragqueens
Instagram: www.instagram.com/blanddrakarochdragqueens
E-post: info@blanddrakarochdragqueens.se
Fritt inträde, boka din plats på kulturenshus.com. Biljetterna släpps 6 oktober.
13.30–14.15 Marie Lundström
Alla måste söderut
Lokal: Lilla salen i Kulturens hus
Samarrangeras med Kontext-Litterär scen Luleå
Kontext litterär scen i Luleå presenterar författaren och journalisten Marie Lundström.
Marie Lundström romandebuterade med den kritikerrosade Sanningens kalas 2020, om Isabel som försöker navigera i ett bångstyrigt liv. Våren 2023 kom hennes andra roman Alla måste söderut, om Eva som plötsligt förlorar sin älskade pappa. För henne, som lämnat Norrbotten som nittonåring, väcks nu en känsla som länge slumrat. Kanske är det hemlängtan? Marie Lundström skriver med hjärta, humor och allvar om sorg, relationer och om att våga.
Marie Lundström, som programleder Lundströms Bokradio i Sveriges Radio till vardags, kommer till Bok och Bild för att prata om Alla måste söderut.
Samtalet leds av Joseph Knevel, radiojournalist som bland annat producerat radioföljetonger, radionoveller och författarintervjuer i P1.
13.30–14.15 Ida Isak Westerberg, Noa Halvares och Hannes Enocksson
Om queera drömmar och verklighet
Lokal: Olga Bardh i Kulturens hus
Samarrangeras med Galleri Lillasyster
Galleri Lillasyster presenterar unga konstnärskap från ett queer perspektiv. Presentationerna följs av ett samtal om queerhetens plats och kraft i dagens konst. Vad är queer konst? Samtalet leds av Galleri Lillasysters Katt Skarin.
Ida Isak Westerberg är en textilkonstnär med en examen från Handarbetets vänner som bor och verkar i Luleå. I sitt arbete använder sig Westerberg av vävningen som ett redskap för att belysa queera och tornedalska perspektiv med metoder som låter platser påverka material och uttryck.
Westerberg har samarbetat med andra konstnärer, trädgårdsmästare, dansare, koreografer och främst av allt med en myr i Övertorneå kommun. Under 2022 ställde den ut på Luleåbiennalen och verkade som scenograf till dans- och cirkusföreställningen Väven. Under 2023 är den aktuell med bland annat utställningar i Luleå, Falun och Stockholm. Sedan 2019 har myren varit i fokus, både som en samarbetspartner men också som en plats där olika delar av identiteten undersöks och utvecklas.
Noa Halvares tar sin kandidatexamen från Konstfack Fri Konst våren 2024. Det centrala i Noas konstnärskap är uppväxten i Luleå och hur relationen till hemstaden och hemmet som begrepp förändrades efter flytten söderut. Genom sina teckningar och animationer behandlar han minnen, identitet och nostalgi.
Hannes Enocksson är en 25-årig transman. Han har hela livet varit en kreativ och skapande person, och de senaste 2 åren har Hannes ställt ut sin konst. Hannes verk speglas i hans identitet som queer och trans, och han har senaste året reflekterat mycket över vad konsten har för kraft i communityt, att provocera till diskussion och förändring.
14.00–17.00 Regnbågscafé
Lokal: Konstlabbet i Kulturens hus
En mötesplats för unga HBTQIA+ och allierade 13-20 år
Samarrangeras med RFSL Luleå och norra Norrbottens län, Navet, Ung i Luleå och Unga biblioteket
Regnbågscaféet riktar sig till dig som är hbtqia+person (homo, bi, trans, queer, intersex eller asexuell) och är 13–20 år, eller till dig som funderar på om du är hbtqia+person.
Regnbågscaféet flyttar denna helg från Navet till Konslabbet i Kulturens hus, vi bjuder på fika och en goodiebag!
Workshop
Elias Ericsons illustrationer och tecknade serier handlar ofta om HBTQ, feminism och psykisk hälsa. Den senaste serieromanen Diana & Charlie handlar om två unga transpersoners försök att förstå sig på vänskap, kärlek och sig själva.
Under regnbågscaféet finns Elias på plats och stöttar deltagarna att teckna sina känslor. Testa att rita, skriva och använda dina egna ord för att uttrycka dig! Passar nybörjare och mer erfarna.
Workshopen är en del i projektet Med egna ord. Projektet är finansierat av Kulturrådet och ska inspirera unga till att ta del av texter och att själva få testa skapa.
Samarrangeras med RFSL Luleå och norra Norrbottens län, Navet, Ung i Luleå och Unga biblioteket
Elias är illustratör och serietecknare, född 1994 och uppvuxen i Stockholm. Han har hållit i föreläsningar och kreativa workshops sedan 2014, och har utöver olika bibliotek och museum framträtt på bland annat Konstfack, Serietecknarutbildningen i Skarpnäck, Bokmässan och Kulturdepartementet. Hösten 2022 turnerade Elias workshops som en del av Region Hallands Psyklyftet.
Om du har frågor inför ditt besök så kan du skicka ett mail till: lulea@rfsl.se.
14.30 Bland drakar och dragqueens
Lokal: Stadsbiblioteket i Kulturens hus
Samarrangeras med Luleå stadsbibliotek
Boka din plats
Fritt inträde, boka din plats på kulturenshus.com Länk till annan webbplats.. Biljetterna släpps 6 oktober.
För barn 3–7 år.
Kom gärna uppklädd eller utklädd!
14.45–15.30 Simon Häggström och Gun Heimer
Om människohandel och mäns våld mot kvinnor
Lokal: Lilla salen i Kulturens hus
I drygt 95 procent av anmälda fall av sexuella övergrepp är kvinnor brottsoffer.
Utifrån sina böcker kommer Simon Häggström att berätta om hur kvinnor och barn dras in i prostitutionens klor, om de män som hänsynslöst utnyttjar dem och om samhällets oförmåga att bekämpa denna problematik. Det blir ett ögonöppnande samtal där Simon ger oss en inblick in i en värld som få människor har någon kunskap om.
Simon Häggström är författare till böckerna Skuggans Lag, Nattstad, Flickorna som sprang, I skuggan av sektor 5 och Systrarna och ensamheten. Under hösten släpptes hans senaste bok Den hundrade kvinnan. Han arbetar även som polisinspektör specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål vid Norrmalmspolisen i centrala Stockholm.
Gun Heimer är överläkare, professor i kvinnomedicin och tidigare föreståndare för nationellt centrum för kvinnofrid NCK. Hennes forskning har huvudsakligen varit inriktad på kvinnors erfarenheter av utsatthet och våld. Tack vare sin gedigna forskning och expertis anlitas hon som expert i Sverige och internationellt om sexuella trakasserier och våld. Hon har även varit inbjuden som talare vid Nordiska ministerrådets konferens och i FN.
I samtalet tittar de tillsammans på vilket skyddsnät som finns i samhället för de allra mest utsatta. Var brister det, var fungerar det och vad behövs för att skapa en förändring.
Föredraget har en åldersgräns på 13 år.
14.45–15.30 Knutte Wester
Om att följa den inre kompassen
Lokal: Olga Bardh i Kulturens hus
Knutte Wester berättar om, och visar filmklipp från, tre olika filmprojekt - Horungen,
You can’t show my face och hans nu pågående projekt.
Knutte Wester, född 1977 i Eskilstuna, bosatt i Umeå, är konstnär och filmare med ett socialt engagemang och där frågor om oss och vårt samhälle lyser igenom i allt han gör. I dialog med andra människor skapas verk som skildrar den lilla människans utsatthet och vi hör röster om missförhållanden, maktmissbruk och orättvisor i dagens samhälle.
16.00–16.45 Carl Johan De Geer
Om politisk konst i dåtid och nutid
Lokal: Lilla salen i Kulturens hus
Carl Johan De Geer har sedan början av sin långa karriär varit en av de främsta inom svenskt kulturliv. En multitalang som verkat i allt från bildkonst, formgivning, film, fotografi, scenografi och författande. Som en röd tråd genom allt han har gjort finns hans förmåga att medvetet och omedvetet provocera, att våga vara personlig och att ständigt överraska.
Efter utbildningen på Konstfack blev Carl Johan en av förgångsgestalterna för 60-talets gränsöverskridande konstnärskap. I ett axplock från hans långa meritlista finns medverkan i undergroundtidningen Puss, bildandet av textilkonstnärskollektivet 10-gruppen, TV-serien Tårtan och konstutställningar som Släkten och slavarna. Carl Johan är representerad på bland annat Moderna museet, Göteborgs konstmuseum, Nationalmuseum och Statens konstråd.
I samtalet, som leds av Erica Rönnbäck, får vi följa med på en resa genom Carl Johan De Geers långa konstnärskap för att slutligen landa i ett resonemang över den politiska konstens roll i dagens samhälle.
17.00–18.30 Prisutdelning
Lokal: Vip-rummet i Kulturens hus
17.15–18.00 Mian Lodalen
Om ordens betydelse, kampen och att aldrig ge upp
Lokal: Lilla salen i Kulturens hus
Samarrangeras med RFSL Luleå och norra Norrbottens län
Mian Lodalen är verksam som författare, frilansjournalist, krönikör och flitigt anlitad föredragshållare. Hon har flerårig erfarenhet som journalist och redaktör på bland annat Arbetaren och gaytidningen Reporter, och skriver regelbundet krönikor i tidningen QX. Mian har varit engagerad sedan 1980-talet i feminism, hbtqi+- och djurrättsfrågor, som återkommer som tema i hennes verk.
Mian har skrivit ett tjugotal romaner, barnböcker och faktaböcker. Boken Tiger från 2010 utsågs till årets bok på Gaygalan 2011, romanen Lisa och Lilly (2020) fick pris som årets bok 2021. Mian fick motta årets hederspris på QX Gaygala 2023, och året innan sommarpratade hon i P1 för andra gången.
Samtalet leds av Joakim Isaksson Markström, ordförande för RFSL Luleå och norra Norrbottens län.
19:30-21:30 Avslutning med musik och spoken word
Lokal: Loungen
Sidan uppdaterades den 20 oktober 2023