Konstnärer, författare och föreläsare Bok & Bild 2023
På den här sidan kan du läsa om alla konstnärer, författare och föreläsare på Bok & Bild. Fler namn släpps under hösten 2023.
Anna Clarén, Jens Bäckström och Linn Wallo – presentation och samtal kring två mycket nära och djupt personliga fotoböcker
Samarrangeras med Galleri Syster
Ett liv tillsammans med barn med olika funktionsvariationer är ett liv som tar nya former. Det har såväl Anna Clarén som Jens Bäckström och Linn Wallo erfarenhet av. Gemensamt är också att de alla skapar, fotograferar och skriver och funderar över styrkan i dessa processer.
I boken Är han alltid lika glad dokumenterar Ivars föräldrar Jens och Linn åren efter att sonen fått diagnosen Angelmans syndrom. Genom platser, människor och händelser i personliga texter och svartvita bilder får läsaren inblick i en del av den bearbetningsprocess som sedan ligger till grund för boken. Jens Bäckström är fotograf och Linn Wallo är beteendevetare, de och sönerna Ivar och Agne bor och verkar i Luleå.
I boken När allt förändrades av Anna Clarén möts dokumentära foton och nedtecknade dialoger i manusform. Fragment av situationer och ögonblick beskriver en tid där allt ska förstås och läras om. Anna beskriver hur hon kameran under fyra års blev till en kanal att leda ut det kaos av motstridiga känslor som hon upplevde. Anna Clarén är fotograf, boende och verksam i Bålsta.
Presentationerna följs av ett samtal tillsammans med Anja Örn från Galleri Syster, som har personliga erfarenheter i ämnet.
Anna Gavanas – Från disko till rejv och jungle i den svenska dansmusikhistorien
Den elektroniska dansmusikkulturen har färdats från underjordiska och marginaliserade sammanhang rätt in till kulturlivets etablissemang.
I dag strömmar såväl reklammakare, som arrangörer, filmmakare och entreprenörer till de elektroniska dansmusikscenerna med anspråk på rötter i historien.
Men vilka var egentligen ursprungssammanhangen för dansmusikscener som disco, rave och jungle? Och hur har de omtolkats och emottagits när de färdats till svenska städer?
Utifrån sina böcker om elektronisk dansmusikhistoria, främst i boken ”Från Diskofeber till Rejvhysteri”, diskuterar författaren hur dansgolvens utveckling kan relateras till skiften i myndigheters politik, mediers dynamik och socio-politiska motsättningar.
Efter föreläsningen levererar Gavana som kvällens DJ under Weekend vibes, musik som får oss i rätt helgstämning och spelar ett vinyl-set som spänner över den elektroniska dansmusikhistorien från 1970-talet till 1990-talet; från disco via acid house till jungle.
Anna Sellén – livet utan ekorrhjulet
Samarrangeras med studieförbundet Vuxenskolan
Anna Sellén spelar och sjunger om sin resa där hon har utforskat olika dimensioner av förändring. Efter att ha levt ett ohållbart liv i ekorrhjulet, som varken kropp eller själ mådde bra av, sa hon upp sig från sitt deltidsjobb som musiklärare för att satsa helhjärtat på musiken. Anna har en stark drivkraft i att bidra till en positiv förändring, både för sig själv och andra. Hennes fokus är främst kvinnor i sin ålder, men även andra åldrar och kön.
INSTÄLLT! Annika Elisabeth von Hausswolff – ett konstnärskap som fascinerar och provocerar
Samarrangeras med Moskito Art Talk - Konsthallen i Luleå, Resurscentrum för konst, KKV Luleå
Annika Elisabeth von Hausswolff är bildkonstnär, fotograf och lärare på HDK-Valand i Göteborg. På cv:t står en omfattande utställningsverksamhet både i Sverige och internationellt.
Hon har bland annat representerat Sverige på Biennalen i Venedig samt haft en retrospektiv utställning på Moderna Museet i Stockholm och Malmö.
I snart 30 år har hon, med utgångspunkt i fotografisk historia och teknik, skapat starka bilder med omisskännlig karaktär. Hennes noggrant iscensatta fotografier, som ofta har en psykologisk laddning och mångtydighet, har utmanat och fascinerat i gränslandet mellan fiktion och verklighet. Några teman som återkommer gång på gång är våldstemat, kriminologi och patriarkala maktstrukturer. Men genomgående i allt hon skapar är hennes sociala engagemang.
På Bok & bild skall hon presentera sitt konstnärskap utifrån ett mer personligt perspektiv där klassresa, inspiration och yttrandefrihet står i centrum.
Bandkollen – podcast med topp tio-listor
Musiker och musikälskare av rang - Elin Sundström och Anton Alamaa är duon bakom podcasten Bandkollen. I den sätter de ihop de bästa topp tio-listorna med ett band eller en artist.
Inför Bok & Bild släpper podcasten ett avsnitt där de tar sig an Ellen Sundberg och hela hennes katalog.
Ellen Sundberg bjuds upp på scenen där podd-duon går igenom tio låtar av Ellen tillsammans med henne. Det bjuds på ett roligt samtal och spännande anekdoter kring artistens karriär och låtarna, med särskilt fokus på texterna.
Bandkollen finns där poddar finns.
Bland drakar och dragqueens
Samarrangeras med Luleå stadsbibliotek
Bland drakar och dragqueens heter det prisbelönta teatersällskapet med kända svenska dragartister som framför interaktiva sagostunder för barn. Sedan 2017 turnerar sällskapet runt hela Sverige.
Läsandet minskar bland barn och unga idag. Samtidigt ökar mobbing och utanförskap. Det vill vi ändra på.
Författaren och regissören Petter Wallenberg har därför grundat Nordens största dragshowteatersällskap Bland drakar och dragqueens där kända svenska dragartister framför interaktiva sagostunder för barn. Sedan premiären 2017 på Stadsbiblioteket Stockholm har vi turnerat i hela Sverige till fullsatta bibliotek, teatrar och skolor. Artisterna – Inga Tvivel, Björta och Tant Henrik – är professionella skådespelare från Sveriges största teaterscener som Kungliga Operan och Stadsteatern, samt utbildade lärare och pedagoger.
Varje sagostund är en färgsprakande konfettibomb där dragshowens glamour möter sagornas värld. Det blir ett unikt möte som lockar till läsande och visar att alla människor får vara som de vill. Med hjälp av engagerande scenkonst och inkluderande pedagogik gör vi publiken till aktiva deltagare som får sjunga, dansa, fantisera och uttrycka sig fritt!
Bland drakar och dragqueens har vunnit Pelle Svanslös Våga vara snäll-pris, lyfts fram som Läsande Förebilder av Bonnierförlagen, Läsrörelsen och Berättarministeriet. För sitt arbete med Bland drakar och dragqueens utnämndes grundaren Petter Wallenberg till Årets folkbildare 2022 av Stockholms stad.
WEBB, SOCIALA MEDIER OCH KONTAKT
Hemsida: www.blanddrakarochdragqueens.se
Facebook: www.facebook.com/BlandDrakarOchDragqueens
Instagram: www.instagram.com/blanddrakarochdragqueens
E-post: info@blanddrakarochdragqueens.se
Fritt inträde, boka din plats på kulturenshus.com. Biljetterna släpps 6 oktober.
Carl Johan De Geer – om politisk konst i dåtid och nutid
Carl Johan De Geer har sedan början av sin långa karriär varit en av de främsta inom svenskt kulturliv. En multitalang som verkat i allt från bildkonst, formgivning, film, fotografi, scenografi och författande. Som en röd tråd genom allt han har gjort finns hans förmåga att medvetet och omedvetet provocera, att våga vara personlig och att ständigt överraska.
Efter utbildningen på Konstfack blev Carl Johan en av förgångsgestalterna för 60-talets gränsöverskridande konstnärskap. I ett axplock från hans långa meritlista finns medverkan i undergroundtidningen Puss, bildandet av textilkonstnärskollektivet 10-gruppen, TV-serien Tårtan och konstutställningar som Släkten och slavarna. Carl Johan är representerad på bland annat Moderna museet, Göteborgs konstmuseum, Nationalmuseum och Statens konstråd.
I samtalet, som leds av Erica Rönnbäck, får vi följa med på en resa genom Carl Johan De Geers långa konstnärskap för att slutligen landa i ett resonemang över den politiska konstens roll i dagens samhälle.
Cassius Fadlabi
Cassius Fadlabi bor och arbetar i Luleå. Han är utbildad vid Konstakademien i Oslo (KHiO), Al-Neelain University i Khartoum och Sudan University.
Fadlabi arbetar med måleri, text och performance. 2008 grundade han "One Night Only", en konstnärsdriven plattform i Oslo som visar en ny konstnär varje måndag.
Tidigare i år bjöd han in till ”Inflyttningsfest”, då han för första gången ställde ut i Norrbotten på Råneå konsthall. Betraktaren möts av stora målningar i färgstarka färger.
Mellan åren 2010-2014 arbetade han med konstnären Lars Cuzner på European Attraction Limited, i en samtida tolkning av en mänsklig djurpark vid namn Kongobyn som var en del av 1914 års världsutställning i Oslo. De återupprättade byn och öppnade den för allmänheten i maj 2014.
Fadlabi har bland annat ställt ut på Sharjah Biennial 11 (Sharjah), Bergen Assembly (Bergen), Museum of Contemporary Art (Oslo), Kunsthall (Oslo), UKS (Oslo) , Munchmuseet i bevegelse (Oslo), NY konstbokmässa (NY), Performa 15 NY (NY), Temporary Gallery (Köln), Nile Sunset Annex (Kairo), Al Riwaq (Manamah), Saudi Arts Council (Jeddah) , Darat Al Funun (Amman) och Townhouse (Kairo).
Han grundade och drev Khartoum Contemporary Art Center i Oslo tillsammans med Karin Erixon.
David Väyrynen – poetisk konferencier
David Väyrynen titulerar sig diversearbetare, fritidspolitiker och poet. På senare tid har det blivit mindre av diversearbetande och politiska möten, men desto mer av småbarnsföräldraskap och konferencieruppdrag. David skötte presentationerna under Littfest 2023, och nu har han uppdraget under Bok&Bild. I Umeå vävde han in både egenskrivna dikter och omtolkade Vreeswijk-sånger i sina presentationer. Kanske blir det något liknande i hemstadens litteraturfestival? David, född 1983, har rötterna i Hakkas och bor nu i Luleå.
Elias Ericson – en serietecknare
Samarrangeras med RFSL Luleå och norra Norrbottens län, Navet, Ung i Luleå och Unga biblioteket
Elias är illustratör och serietecknare, född 1994 och uppvuxen i Stockholm. Han har hållit i föreläsningar och kreativa workshops sedan 2014, och har utöver olika bibliotek och museum framträtt på bland annat Konstfack, Serietecknarutbildningen i Skarpnäck, Bokmässan och Kulturdepartementet. Hösten 2022 turnerade Elias workshops som en del av Region Hallands Psyklyftet.
Ellen Sundberg – sångerska och musiker
Ellen Sundberg medverkar på scenen med Bandkollen, och sjunger på lördagens avslutning. Ellen har sedan debuten 2013 släppt fyra engelskspråkiga album varav två spelats in i USA.
Sitt breda genombrott fick hon med Kjell Höglund-tolkningar på det kritikerrosade albumet Du sålde min biljett där hon visade upp en sällsam förmåga att gestalta text.
På albumet Ett Bloss För Bodil Malmsten har Ellen tonsatt den folkkära poeten Malmstens dikter.
Ellen Sundberg har även medverkat i Dan Andersson-föreställning Hon vars hjärta var som mitt, baserad på Göran Greiders bok.
Ida Isak Westerberg, Noa Halvares och Hannes Enocksson – om queera drömmar och verklighet
Samarrangeras med Galleri Lillasyster
Galleri Lillasyster presenterar unga konstnärskap från ett queer perspektiv. Presentationerna följs av ett samtal om queerhetens plats och kraft i dagens konst. Vad är queer konst? Samtalet leds av Galleri Lillasysters Katt Skarin.
Ida Isak Westerberg är en textilkonstnär med en examen från Handarbetets vänner som bor och verkar i Luleå. I sitt arbete använder sig Westerberg av vävningen som ett redskap för att belysa queera och tornedalska perspektiv med metoder som låter platser påverka material och uttryck.
Westerberg har samarbetat med andra konstnärer, trädgårdsmästare, dansare, koreografer och främst av allt med en myr i Övertorneå kommun. Under 2022 ställde den ut på Luleåbiennalen och verkade som scenograf till dans- och cirkusföreställningen Väven. Under 2023 är den aktuell med bland annat utställningar i Luleå, Falun och Stockholm. Sedan 2019 har myren varit i fokus, både som en samarbetspartner men också som en plats där olika delar av identiteten undersöks och utvecklas.
Noa Halvares tar sin kandidatexamen från Konstfack Fri Konst våren 2024. Det centrala i Noas konstnärskap är uppväxten i Luleå och hur relationen till hemstaden och hemmet som begrepp förändrades efter flytten söderut. Genom sina teckningar och animationer behandlar han minnen, identitet och nostalgi.
Hannes Enocksson är en 25-årig transman. Han har hela livet varit en kreativ och skapande person, och de senaste 2 åren har Hannes ställt ut sin konst. Hannes verk speglas i hans identitet som queer och trans, och han har senaste året reflekterat mycket över vad konsten har för kraft i communityt, att provocera till diskussion och förändring.
Jens Lapidus – Advokater, antihjältar och alla berättelsers moder
Hur kan man använda litteraturens kraft för att förbättra världen? Hur lyckas man gestalta människor som kan vara raka motsatsen i förhållande till en själv?
Jens Lapidus är advokaten som med Snabba Cash blev en av Sveriges mest kända författare. Sedan debuten 2006 har Jens släppt ett flertal bästsäljande böcker bland annat Vip-rummet, Top Dogg och Mr Ett. Samtliga böcker i Snabba Cash-trilogin filmatiserades 2010-2012 med Joel Kinnaman i huvudrollen och toppade biolistorna. Även romanerna i Top Dogg-sviten har dramatiserats som TV-serie för C More och TV4. I höst är Jens aktuell med nya boken Död man walking och syns i TV-rutan som juridisk expert bland annat i TV4s Efter fem.
Jens Lapidus berättar om likheterna mellan sitt författarskap och advokatyrket, och hur det kom sig att han som framgångsrik advokat började skriva. Jens yrkesrelation med unga kriminella har gett honom en insikt i vad vi kan göra för att bekämpa gängvåld.
Med spännande och roliga anekdoter, bland annat det absolut läskigaste telefonsamtalet han någonsin fått, ger Jens publiken en tankeställare och insyn i en annan värld som kanske finns närmare än vi vill tro.
Josefin Şîlan Karlsson – en reflektion av helgens akter
Josefin Şîlan Karlsson reflekterar temat och akterna som har varit under helgen. Hon deltar på avslutningen med spoken word, som har skrivits av henne på plats under Bok & Bild.
Josefin Şîlan är en flerfaldigt prisbelönt scenpoet, socialpedagog, dramatiker och illustratör, med rötterna i Norrbotten och Kurdistan.
Med fötterna djupt i den norrbottniska myllan vandrar hon genom inre och yttre landskap, sökandes gränsland, mellanrum och skärningspunkter. Det konstnärliga och sociala arbetet vävs samman, i en längtan efter ett samhälle där våra berättelser om varandra och oss själva får vara många och komplexa.
I sina texter och bilder gör Josefin Şîlan Karlsson det personliga politiskt och det politiska personligt. Med lekfullhet, allvar, skärpa och värme visar hon på magin i det nära och vardagliga - samtidigt som hon tar sig an stora och svåra frågor om samhället, människorna och livet självt.
Knutte Wester – om att följa den inre kompassen
Knutte Wester berättar om, och visar filmklipp från, tre olika filmprojekt - Horungen,
You can’t show my face och hans nu pågående projekt.
Knutte Wester, född 1977 i Eskilstuna, bosatt i Umeå, är konstnär och filmare med ett socialt engagemang och där frågor om oss och vårt samhälle lyser igenom i allt han gör. I dialog med andra människor skapas verk som skildrar den lilla människans utsatthet och vi hör röster om missförhållanden, maktmissbruk och orättvisor i dagens samhälle.
Marie Lundström – alla måste söderut
Samarrangeras med Kontext-Litterär scen Luleå
Kontext litterär scen i Luleå presenterar författaren och journalisten Marie Lundström.
Marie Lundström romandebuterade med den kritikerrosade Sanningens kalas 2020, om Isabel som försöker navigera i ett bångstyrigt liv. Våren 2023 kom hennes andra roman Alla måste söderut, om Eva som plötsligt förlorar sin älskade pappa. För henne, som lämnat Norrbotten som nittonåring, väcks nu en känsla som länge slumrat. Kanske är det hemlängtan? Marie Lundström skriver med hjärta, humor och allvar om sorg, relationer och om att våga.
Marie Lundström, som programleder Lundströms Bokradio i Sveriges Radio till vardags, kommer till Bok och Bild för att prata om Alla måste söderut.
Samtalet leds av Joseph Knevel, radiojournalist som bland annat producerat radioföljetonger, radionoveller och författarintervjuer i P1.
Martin Sundbom – konferencier med teatern i blodet
Martin Sundbom arbetar som skådespelare, kompositör, regissör och pedagog. Framförallt är han knuten till Norrbottensteatern, men har också medverkat i diverse andra sammanhang lokalt och rikstäckande, så som film, radioteater, ljudböcker, mm.
Martin är ursprungligen från Dalarna, men efter 25 år inom Norrbottens kulturliv, känner han sig som ”55%-procentig Norrbottning…”.
Maxida Märak – en föreläsning om hur ordet kan bidra till förändring
Samarrangeras med Navet, Ung i Luleå och Unga biblioteket
Med jojken som drivmedel blandar Maxida Märak pop, hiphop och R&B och gör något som ingen annan. Alltid med en tyngd och ett budskap där Sápmi är normen. Texterna är raka och ärliga, ofta politiska. Hon skriver sin historia och hoppas att genom den kunna väcka tankar och förståelse för sig och sitt folk.
Även om budskapet i hennes låtar är tydligt så är det inte politiken som driver henne som artist. Det är strävan efter att skapa fet musik. På scenen är Maxida kaxig och tar för sig. Hon är hellre för mycket än för lite.
Maxida Märak medverkade i TV4:s Så mycket bättre 2021. 2022 gjorde hon över 100 spelningar samtidigt som hon släppte ny musik där hon samarbetat med bland andra Melissa Horn, Joakim Berg och Carl Falk. Sedan debuten 2015 har hon sällan legat på latsidan och 2023 är inget undantag – snart väntar mer musik signerad Maxida Märak.
Mian Lodalen – om ordens betydelse, kampen och att aldrig ge upp
Samarrangeras med RFSL Luleå och norra Norrbottens län
Mian Lodalen är verksam som författare, frilansjournalist, krönikör och flitigt anlitad föredragshållare. Hon har flerårig erfarenhet som journalist och redaktör på bland annat Arbetaren och gaytidningen Reporter, och skriver regelbundet krönikor i tidningen QX. Mian har varit engagerad sedan 1980-talet i feminism, hbtqi+- och djurrättsfrågor, som återkommer som tema i hennes verk.
Mian har skrivit ett tjugotal romaner, barnböcker och faktaböcker. Boken Tiger från 2010 utsågs till årets bok på Gaygalan 2011, romanen Lisa och Lilly (2020) fick pris som årets bok 2021. Mian fick motta årets hederspris på QX Gaygala 2023, och året innan sommarpratade hon i P1 för andra gången.
Samtalet leds av Joakim Isaksson Markström, ordförande för RFSL Luleå och norra Norrbottens län.
Moa Backe Åstot och Ann-Helén Laestadius – om identitet, normer, nutid och historia
Moa Backe Åstot är renägande same och bosatt i Jokkmokk. Ann-Helén Laestadius är uppvuxen i Kiruna med samiska och tornedalska rötter i Nedre Soppero. Båda är prisbelönta författare som på olika sätt skildrar samernas liv och utsatthet.
Moa Backe Åstots romandebut Himlabrand är en berättelse om arv, släktrelationer och ett uråldrigt band till de samiska traditionerna. En berättelse om sorg, kärlek och rätten att själv definiera vem man är. Författaren är aktuell med den nya boken Fjärilshjärta om Vilda som inte blir trodd när hon säger att hon är same eftersom hon varken bär kolt eller talar samiska.
Ann-Helén Laestadius, som numera bor i Solna, återvänder alltid till rötterna i sina böcker. Boken Stöld är en nutidsberättelse som skildrar en verklighet i norr där polisen inte utreder renar som tjuvjagas och dödas. Det är en spännande roman om konflikter på mindre orter, och en samisk familj och släkt som kämpar för sin rättvisa. Den senaste boken Straff handlar om nomadskolan på 1950-talet, svenska statens största svek mot samer. Boken berättar om konsekvenserna av nomadskolan trettio år senare, och hur den har krossat generationers språk och familjeband.
Samtalet mellan Moa Backe Åstot och författaren Ann-Helén Laestadius leds av Tina Harnesk, som debuterade 2022 med romanen Folk som sår i snö. Tina brinner för urfolkets berättelser och tror på litteraturens unika kraft att både hela och ena, därför är ämnet för detta samtal i hög grad en hjärtefråga för henne.
Peter Moilanen – Narkotikapolisens förändring globalt och i Sverige
Samarrangeras med studieförbundet NBV Norr
Peter Moilanen, är chef för Narkotikapolitiskt Center (NPC). Hur har synsättet förändrats på narkotika, och hur har det gått förländerna som har legaliserat? I föreläsningen får vi veta mer om hur narkotikapolitiken har förändrats i Sverige och utomlands.
Peter bemöter kunskap och statistik i olika påståenden, skulle gängkriminaliteten minska vid legalisering av narkotika? NPC är inte för en legalisering men föreläsningen tar inte ställning, utan ger åhöraren möjlighet att bilda sin uppfattning inom ämnet.
Narkotikapolitiskt Center är ingen egen organisation, men funderar som ett nätverk för flera organisationer, som Studieförbundet NBV, IOGT-NTO, Föräldraföreningen mot Narkotika, KRIS med flera. De jobbar med stort fokus på prevention och tidig upptäckt, i samverkan med aktörer som skola, socialtjänst, polis och frivilligorganisationer.
Robin Eriksson Franzén – om att fånga skogens själ
Samarrangeras med studieförbundet Medborgarskolan
Robin Eriksson Franzén är en landskapsfotograf och filmskapare. Hösten 2015 valde Robin att följa sina drömmar, och flyttade 100 mil upp till Norrbotten. Han har de senaste sex åren jobbat på ett egenfinansierat filmprojekt Deep Roots, en film om Sveriges sista urskogar. Ett projekt där han under perioder levde ensam i den bistra vinterkylan, för att fånga magiska filmsekvenser på bland annat norrsken.
Robin har vunnit flertalet priser för sina verk och hans filmer samt fotografier har visats på BBC, IBC och SVT.
Simon Häggström och Gun Heimer – om människohandel och mäns våld mot kvinnor
I drygt 95 procent av anmälda fall av sexuella övergrepp är kvinnor brottsoffer.
Utifrån sina böcker kommer Simon Häggström att berätta om hur kvinnor och barn dras in i prostitutionens klor, om de män som hänsynslöst utnyttjar dem och om samhällets oförmåga att bekämpa denna problematik. Det blir ett ögonöppnande samtal där Simon ger oss en inblick in i en värld som få människor har någon kunskap om.
Simon Häggström är författare till böckerna Skuggans Lag, Nattstad, Flickorna som sprang, I skuggan av sektor 5 och Systrarna och ensamheten. Under hösten släpptes hans senaste bok Den hundrade kvinnan. Han arbetar även som polisinspektör specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål vid Norrmalmspolisen i centrala Stockholm.
Gun Heimer är överläkare, professor i kvinnomedicin och tidigare föreståndare för nationellt centrum för kvinnofrid NCK. Hennes forskning har huvudsakligen varit inriktad på kvinnors erfarenheter av utsatthet och våld. Tack vare sin gedigna forskning och expertis anlitas hon som expert i Sverige och internationellt om sexuella trakasserier och våld. Hon har även varit inbjuden som talare vid Nordiska ministerrådets konferens och i FN.
I samtalet tittar de tillsammans på vilket skyddsnät som finns i samhället för de allra mest utsatta. Var brister det, var fungerar det och vad behövs för att skapa en förändring.
Föredraget har en åldersgräns på 13 år.
Stina Wirsén – om små barn och stora känslor
Med sin unika och oemotståndliga stil är Stina Wirsén är en av landets mest älskade illustratörer och barnboksförfattare.
Som illustratör har Stina pendlat mellan genrer som mode, litteratur och psykologi. Även hennes barnböcker har en stor bredd och växlar i både stil, genre och metod. Hon har bland annat gjort illustrationer till pekböcker för de minsta, antologier, bokomslag, samt text- och bilderböcker.
Stinas karaktäristiska bilder publiceras i såväl böcker som i dagstidningar, modemagasin och på frimärken. Och hennes arbete för Dagens Nyheter har haft stor betydelse för hur den svenska tidningsillustrationen har utvecklats och fått en starkare ställning inom dagspressen.
Stina är engagerad i barns rätt att läsa och skapa, och arrangerar workshopar på förskolor och bibliotek runt om i landet. Hennes böcker tar på ett enkelt och rakt sätt upp vanliga men svåra känslor som både barn och vuxna kan behöva handskas med, så som sjukdom, död eller kärlek.
Samtalet, som leds av Erica Rönnbäck, kommer handla om Stina Wirséns skapande där barnet står i främsta rummet.
Under Bok & Bild ställer hon även ut sin bilderbokskonst på Luleå stadsbibliotek med vernissage den 19 oktober. Hon deltar också i Fredagsmys och skapar i Konstlabbet tillsammans med barn i åldern 3-6 år. Biljetter släpps 13 oktober.
Svensk polarforskning – från dåtidens upptäcktsresande till moderna expeditioner i forskningens tjänst
Samarrangeras med studieförbundet Folkuniversitetet
Polarforskningssekretariatet har sedan 2019 sitt säte i Luleå. Myndighetens uppdrag är att planera och organisera polarexpeditioner till både Arktis och Antarktis.
Sverige har sedan förra sekelskiftet varit en del av historiska upptäcktsresor under dramatiska umbäranden till dagens moderna polarexpeditioner med avancerad polarinfrastruktur, båda med syftet att finna kunskap. Dåtidens polarfärder med målet att utforska de okända polartrakterna har gett upphov till dagens expeditioner som förser samhället med kritisk data. Idag undersöks polarområdena för att kunna förstå förändringar i klimatet och dess påverkan av jordens ekosystem.
Sedan 1988/89 har Polarforskningssekretariatet gett konstnärer möjlighet att delta i expeditioner till polarområdena. Både likheter och skillnader mellan konstnärliga och vetenskapliga praktiker har blottlagts, men också hur och på vilka sätt man har närmat sig polartrakterna, vilka reflektioner som då har väckts, vad man har valt att undersöka och tolka, samt med vilka resultat.
Tina Persson – den mentala hälsoinspiratören
Samarrangeras med studieförbundet Vuxenskolan
Tina Persson föreläser, coachar och är krönikör för Luleå Gratistidning. Hon har beskrivits av sina kunder som positiv och lösningsfokuserad. I Tinas föreläsning En Svag nyans av rosa får vi följa hennes bröstcancerresa och om att våga återta livet. En resa där rädslan vändes till en insikt i att resan hade en större mening. En mening som Tina gärna pratar och skriver om, och där hon också valt att engagera sig i patient och närståenderådet i Regionala cancercentrum i norr.
Wilma-Saga Persson – om gruvan och bergen, värmen från Kirunaborna och en kyla från bortglömdhet
Stjärnskottet Wilma-Saga Persson blev Norrbottensmästare i Poetry slam 2022. Hon deltar på lördagens avslutning med spoken word.
Med dikten ”Vi är verkligheten” har hon gjort viral succé genom Dagens Industri och nålade fram Norrbotten och Malmfälten på hela Sveriges horisont. Hennes skrivande drivs av alla som kom innan, efter och generationer av åkerifamiljer. Mekaniker och tornedalsk vrede. Hennes dikter är kalla, råa och något som får sörlänningar att bita i kudden - precis som det skall vara.
Zacke - med fokus på norrländsk identitet
Zakarias ”Zacke” Lekberg, är en trefaldigt Grammisnominerad rappare, låtskrivare och producent från Luleå. Under lördagens avslutning väver Zacke samman sin musik med hans tankar och ord.
Han albumdebuterade 2010 med Visst är det vackert – ett album som med sin samhällskommenterande småstadsblues-rap – satte både hemstaden och Norrbotten på den svenska hiphopkartan.
I Zackes musik är vardagsrealismen alltid högst central. Det uppföljande albumet Renhjärtat som kom 2013, har beskrivits som en norrbottnisk kampskiva och ett porträtt av Zackes hemvist – ett ställe med karga platser, härdade människor och historier som sällan skildras.
Det stora genombrottet kom 2016 med albumet Fattigkussen – en konceptskiva som bygger på en fiktiv karaktär inspirerad av begreppet ”fattiga kusinen från landet” och en rad verkliga personer från Norrbotten. Albumet, som producerades av Anders Rensfeldt och Zacke själv, slog ner som en bomb i svensk media. Zacke hyllades för sina skarpa samhällsanalyser och konstnärliga originalitet. Fattigkussen beskrevs som ett unikt kapitel i svensk hiphophistoria och blev nominerat till två Grammisar i kategorierna ”Årets textförfattare” och ”Årets hiphop”.
2020 släppte Zacke sin fjärde skiva Pengar. Frihet. Zakaria Jamal. Med skivan blev Zacke Grammisnominerad för tredje gången, samt tilldelad SKAPs textförfattarpris för sin unika förmåga att skriva texter. Han är en kulturbärare som har satt Luleå på hiphopkartan.
I maj i år släpptes nya singeln Bottenviken, och i början av nästa år kommer ett nytt album.
Sidan uppdaterades den 20 oktober 2023