Konsumentvägledningen

Konsumentvägledning erbjuder kostnadsfri vägledning till dig som bor i Luleå kommun.

Du kan få tester och information innan köp av vara eller tjänst. Du får möjlighet att jämföra varor innan du bestämmer dig och tips om vad du ska tänka på innan du ingår ett avtal.

Du får även information om dina rättigheter när du är missnöjd med en vara eller tjänst som du köpt. Du får veta hur du klagar på en vara eller tjänst eller vad du kan göra om motparten inte godtar ditt klagomål.

Du får information om vad lagen säger om dina rättigheter och skyldigheter samt svar på frågor om köp och avtal, garanti, bytesrätt, öppet köp, distansavtal och husköp.

Konsumentvägledningen håller föredrag i konsumenträtt och privatekonomi. Skolor, föreningar och andra grupper är välkomna.

Veta mer

Hallå konsumentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konsument Europalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster – ger svar på frågor om gränsöverskridande handel

Konsumenternaslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster – ger svar på bank- och försäkringsfrågor

Allmänna reklamationsnämndenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Budget- och skuldrådgivning

Luleå kommuns budget- och skuldrådgivning erbjuder ekonomisk rådgivning till dig som bor i Luleå kommun. Rådgivningen är kostnadsfri och vi har tystnadsplikt.

Du kan få hjälp med en överblick över din privatekonomi såsom inkomster, utgifter och skulder. Det är viktigt att planera sin ekonomi och fundera på vad som är rimliga kostnader för just ditt hushåll. Hos budget- och skuldrådgivning får du hjälp att lägga upp en budget och se hur du kan påverka din egen ekonomi. Du kan få råd om hur din ekonomi behöver förändras för att förhindra att du hamnar i en ohållbar situation och tips på hur du ska göra för att få pengarna att räcka längre. Du kan även få hjälp med exempelvis kalkyler för bil- och huskostnader.

Du kan få råd och förslag på vad du kan göra för att undvika att en skuldsituation förvärras och för att staka ut en lösning steg för steg. Du kan få hjälp med beräkningar och förslag till frivilliga uppgörelser. Skuldsaneringslagen ger de mest skuldtyngda en möjlighet att få sina skulder nedskrivna eller avskrivna helt och därigenom kunna komma ur en hopplös situation. Hos oss kan du få information om skuldsanering och vill du ansöka om skuldsanering kan du få hjälp med ansökan. Om du beviljas skuldsanering får du fortsatt stöd och hjälp under hela skuldsaneringsperioden.

Gör din egen budgetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Räkna ut dina bilkostnaderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Räkna ut dina lånekostnaderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Välkommen att kontakta oss på 0920-45 30 00 eller mejl. Konsumentrådgivningen har öppet måndag-fredag klockan 9-15, lunchstängt 12-13. Vi finns i stadshuset, Rådstugatan 11, Luleå.