Veckans tecken

Veckans tecken handlar om ett annat sätt att kommunicera. Det kallas tecken som alternativ och kompletterande metod (TAKK). Marcus Berg på Jobbcenter södra har gjort några filmer som visar hur det kan se ut.

– Hej jag heter Marcus Berg och är 24 år gammal. Just nu jobbar jag med filmredigering på Jobbcenter södra. Där får jag kombinera två av mina stora intressen Film och Tecken som stöd.

– Det var min mamma Maria som lärde mig tecken som stöd när jag var två år gammal, jag hoppas att fler kan lära sig tecken som stöd genom mina Veckans tecken filmer.

Här kan du ser Marcus filmer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunikation med TAKK

Alla personer, oavsett graden eller svårigheten av deras funktionshinder, har en grundläggande rätt att genom kommunikation påverka sin egen tillvaro.
- American Speech and Hearing Association

Alternativ och kompletterande Kommunikation (AKK) innefattar olika alternativa kommunikationssätt som underlättar för personer med kommunikationssvårigheter att kommunicera mer effektivt. Ett AKK-metod är TAKK (Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation). Inom TAKK-metoden används tecken från Svenska teckenspråket som komplement till talat språk. Detta innebär rent konkret att betydelsebärande och viktiga ord förstärks med tecken samtidigt som vi pratar. Tecken används både för att stärka förståelsen samt som uttryckssätt.

Sidan uppdaterades den 24 september 2019